Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα σύνορά της: Για ποιους και με ποιες προϋποθέσεις

Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα σύνορά της: Για ποιους και με ποιες προϋποθέσεις
Γυναίκα σε αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο AP

Από ποιες χώρες δέχεται η Ελλάδα επισκέπτες, τι ισχύει για τις πτήσεις, τα χερσαία σύνορα και τα λιμάνια

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τον κατάλογο των χωρών για τους πολίτες των οποίων θα επιτρέπεται η είσοδος από σήμερα, Τετάρτη, 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των αντίστοιχων συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύσταση και έτσι, οι χώρες των οποίων οι κάτοικοι θα γίνονται δεκτοί είναι η Αλγερία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, και η Ουρουγουάη.

Για την Κίνα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή απόφαση, υπάρχει η πρόβλεψη ότι άμεσα θα προστεθεί και αυτή μεταξύ των “ασφαλών” χωρών, αν όμως το Πεκίνο ανοίξει και τα σύνορα της χώρας για τους Ευρωπαίους.

Η δυνατότητα εισόδου εξακολουθεί να υφίσταται κανονικά για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ και της ζώνης Schengen, καθώς και εκείνους των συνδεδεμένων με την ζώνη χωρών.

Επίσης, στην χώρα μπορούν να εισέλθουν όσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Η είσοδος στην χώρα επιτρέπεται και για τους Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών, από όπου και εάν προέρχονται.

Για τις πτήσεις

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις, από σήμερα είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιουλίου παραμένει η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων προς Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία και Σουηδία εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Διέλευση από χερσαία σύνορα

Η είσοδος στα σύνορα με τη Βουλγαρία επιτρέπεται σε επισκέπτεςι μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ από υπόλοιπα σημεία εισόδου, επιτρέπονται οι διελεύσεις αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους.

Αποκλειστικά για ουσιώδεις λόγους επιτρέπεται η είσοδος και στα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Θαλάσσιες πύλες εισόδου

Ανοιχτές είναι οι πύλες εισόδου στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα