Τέλος η πλατεία Αγίας Ειρήνης όπως την ξέρατε. Ο Καμίνης επιμένει να αλλάξει το κέντρο

Τέλος η πλατεία Αγίας Ειρήνης όπως την ξέρατε. Ο Καμίνης επιμένει να αλλάξει το κέντρο

"Λίφτινγκ" στο εμπορικό τρίγωνο σχεδιάζει ο δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της περιοχής για επισκέπτες, κατοίκους και τουρίστες. Τι φοβούνται οι ιδιοκτήτες των μπαρ, ποιες οι αλλαγές, ποιοι δρόμοι πεζοδρομούνται και ποια τα πρόστιμα

Το σχέδιο αποκατάστασης του ιστορικού εμπορικού τριγώνου παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πρόκειται για βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο επίπεδο των υποδομών, της λειτουργίας, της συντήρησης και της φύλαξης της περιοχής του εμπορικού τριγώνου που θα αποτελέσουν πρότυπο για όλο το κέντρο της Αθήνας.

"Η παρέμβαση στο Εμπορικό Τρίγωνο έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την περιοχή, να βελτιώσει την υποδομή και να εφαρμόσει τη νομιμότητα", υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Οι παρεμβάσεις είναι προϋπολογισμού 2,6 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2016 και σκοπός είναι να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου έτους.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αποτελεί πιλοτική παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου: Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι. "Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Αθήνας. Λειτουργούν φορείς και δομές της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής αγοράς, βρίσκονται τα σημαντικότερα μουσεία, το βασικό κτηριακό απόθεμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των νεοτέρων χρόνων και γνωστά τοπόσημα πολιτισμού και ιστορίας της πόλης", τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή συμπυκνώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την κατάληψη και υποβάθμιση του δημοσίου χώρου, με παράνομα τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα και μηχανάκια πάνω στους πεζοδρόμους, εμπορεύματα, σκουπίδια κλπ.

Στην ανεπίσημη παρουσίαση του σχεδίου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρης Καστανάκης, ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής – Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Αποστολόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Ιστορικού Κέντρου κ. Ηλίας Βλαχάκης.

Πιο αναλυτικά:

Ο σχεδιασμός αφορά σε έκταση 110 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναϊδος, Αγίας Ειρήνης και Αθήνας.

Πρόκειται για την "καρδιά" του αθηναϊκού κέντρου, με ανάπτυξη τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στην δημιουργία χώρων διασκέδασης, ενώ είναι δημοφιλής στους τουρίστες.  

Στόχος του δήμου, όπως ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης, είναι να υπάρξει ήπιας μορφής ανάπτυξη κέντρων αναψυχής, ώστε να μην μετατραπεί η περιοχή σε "διασκεδαστηριο", όπως το Γκάζι και του Ψυρρή - και να γίνει ελκυστική, ώστε να επιστρέψουν κάτοικοι και μικρά γραφεία. Αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παρανομίας (ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, παράνομη στάθμευση, βανδαλισμοί κ.λπ.) αναμένεται να παίξει η προσφάτως ανασυσταθείσα δημοτική αστυνομία.  

Σύμφωνα με την προμελέτη την οποία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, θα πεζοδρομηθουν οι οδοί Αβραμιώτου, Αγάθωνος, Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Καρόρη, Βλαχάβα, Πολυκλείτου, Νικίου και Καΐρη, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν τόσο κυκλοφοριακές ανάγκες όσο ανάγκες (ανεξέλεγκτης) στάθμευσης. Στις οδούς Ευριπίδου, Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους και Βορέου θα ανακατασκευαστεί το οδόστρωμα και θα επισκευαστούν τα πεζοδρόμια, ενώ παρεμβάσεις προβλέπονται και στις πλατείες Ιερού Λόχου, Καραμάνου και Αγίας Ειρήνης, όπου θα επιχειρηθεί η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων.  

"Είναι ένα φθηνό αλλά όχι φτηνιάρικο έργο", τόνισε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας πως ο δήμος θα διδαχθεί από αυτές τις παρεμβάσεις, ώστε να αποτελέσουν πιλότο για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον και για άλλες περιοχές του κέντρου.

SHARE:

24Media Network