Φωτιά στο Σέιχ Σου: Οριοθετήθηκε το μέτωπο, κάηκαν 90 στρέμματα δάσους – Έρευνα για εμπρησμό

Φωτιά στο Σέιχ Σου: Οριοθετήθηκε το μέτωπο, κάηκαν 90 στρέμματα δάσους – Έρευνα για εμπρησμό
Μεγάλη φωτιά στο Σέιχ Σου Eurokinissi

Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Σέιχ Σου στο ύψος του Αγίου Παύλου, επί της περιφερειακής οδού. Κάηκαν 90 στρέμματα δάσους.

Συνολικά 90 στρέμματα δασικής έκτασης έκαψε, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο συντονιστής επιχειρήσεων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έχει οριοθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης «δουλεύουν κάθε σπιθαμή γης» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΝEWS 24/7 ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, οι φλόγες ήδη από το μεσημέρι είχαν σβήσει, πλην μικρών αναζωπυρώσεων που προκαλούσε ο αέρας.

Όσον αφορά τα αιτία που την προκάλεσαν, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι θα διερευνηθούν από κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η πυρκαγιά ξεκίνησε «από ένα σημείο και κοντά στην Περιφερειακή Οδό της πόλης» όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης. Τόνισε δε ότι το ανάγλυφο του εδάφους και η βλάστηση αποτέλεσαν παράγοντες που δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στον αντίποδα «βοήθησαν» στην κατάσβεση οι αντιπυρικές ζώνες, οι δρόμοι και οι καθαρισμοί που προηγήθηκαν πριν από ενάμισι μήνα στο δάσος, λόγω των καταστροφών σε συστάδες πεύκων που είχε προκαλέσει το φλοιοφάγο έντομο.

Ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πολύ καλό αποτέλεσμα» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τονίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη δασοπυρόσβεση, όπως η περιφέρεια και οι δήμοι (με υδροφόρες), η αστυνομία, η δασική υπηρεσία και εθελοντές που «ήταν εδώ», συνδράμοντας το έργο των ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε προληπτικά το ξενοδοχείο “Φιλίππειον” προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Επί τόπου επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχείρησαν 66 Πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και έξι αεροσκάφη τα οποία όμως είχαν αποσυρθεί από τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμαν και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης (13/7) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, δυνάμεις της τροχαίας προχώρησαν σε διακοπές κυκλοφορίας προκειμένου να διευκολύνουν την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην εστία της πυρκαγιάς, κλείνοντας τον περιφερειακό.

Μποτιλιάρισμα στην Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Ζέρβας: Ευτυχώς δεν είχαμε ανέμους

“Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν, αυτό για το οποίο είχαμε αγωνία συνέβη σήμερα…Ημασταν τυχεροί που δεν είχαμε ανέμους, που πολύ γρήγορα ήρθαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα” είπε πριν από λίγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Κ.Ζέρβας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κοντά στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά.

“Πραγματικά καταλάβαμε,πρόσθεσε, πόσο κοντά είναι αυτός ο κίνδυνος. Αυτός ο σημαντικός πνεύμονας το Σέιχ Σου, πως μπορεί να έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη σε αυτήν την κατάσταση. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Πολιτική Προστασία, η Καθαριότητα βρέθηκαν εδώ από τη πρώτη στιγμή. Έχουμε αυτή τη στιγμή 11 υδροφόρες, 2 μηχανήματα έργων… αλλά πιστεύω ότι εδώ πέρα είναι όλη η Θεσσαλονίκη και αγωνιά για το μέλλον του δάσους”.

Σ ένα ρέμα νότια του ξενοδοχείου “Φιλίππειο” επικεντρώνονται αυτήν την ώρα οι προσπάθεις των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τη 1 το μεσημέρι στο δάσος του Σέιχ-Σου λίγα μέτρα πάνω από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στα διοικητικά όρια του δήμου Νέαπολης-Συκεών.

Τρία Καναντέρ, δύο ελικόπτερα, το μεγάλο πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev 200 (Mπεργιέφ) που ξεκίνησε τις ρίψεις μετά τις 2.30 το μεσημέρι, 66 πυροσβέστες με 22 οχήματα και μηχανήματα των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν καταφέρει, τρεις ώρες μετά την πρώτη εστία, να αναχαιτίσουν τα πύρινα μέτωπα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική η μαχη της κατάσβεσης δίνεται σε διάφορα σημεία του ρέματος όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα