Golden Dawn Watch: Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η φασιστική απειλή παραμένει

Golden Dawn Watch: Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η φασιστική απειλή παραμένει
Απόφαση του Δικαστηρίου για την δίκη της Χρυσής Αυγής την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Κωστής Παπαϊωάννου, Ελευθερία Κουμάντου και Δάφνη Καραγιάννη μιλούν για το τιτάνιο έργο του Golden Dawn Watch.

Στα 5,5 χρόνια που διήρκεσε η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τα μάτια και τα αυτιά μας για όσα εκτυλίσσονταν εντός του δικαστηρίου ήταν το «Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» ή «Golden Dawn Watch».

Το Golden Dawn Watch συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και τον Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ (υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ), τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Ο λόγος που κατέστησε τη συγκρότησή του αναγκαία αναδεικνύει ένα παράδοξο. Η «μεγαλύτερη δίκη ναζί μετά τη Νυρεμβέργη», κατά τον Guardian, κινδύνεψε να μείνει χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη καθώς, βάσει νόμου, για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι παράγοντες, συγκατάθεση που δεν εξασφαλίστηκε από την πλευρά της υπεράσπισης.

Ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020 και με τη συμβολή του Golden Dawn Watch να έχει υπάρξει παραπάνω από καθοριστική στην κάλυψη της διαδικασίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, οι Κωστής Παπαϊωάννου, Ελευθερία Κουμάντου και Δάφνη Καραγιάννη, μέλη του Παρατηρητηρίου, μιλούν στο NEWS 24/7 για τη σημασία της ιστορικής δίκης αλλά και την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Κωστής Παπαϊωάννου

«Ήταν εμβληματική σκηνή της νεότερης ιστορίας όταν το διευθυντήριο και οι φυσικοί αυτουργοί πολλών κακουργημάτων, η ραχοκοκαλιά της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, οδηγήθηκαν στις φυλακές. Δεν ήταν ποτέ πριν αυτονόητο ότι θα λογοδοτούσαν οι νεοναζί. Η καταδίκη έχει τεράστια σημασία αλλά δεν αρκεί για να σβήσει το ακροδεξιό φαινόμενο. Το βλέπουμε με τα γεγονότα της Σταυρούπολης. Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει στην κανονικοποίηση της ακροδεξιάς. Οι θεσμοί της πολιτείας είχαν με την δίκη μια μοναδική ευκαιρία να αναστοχαστούν. Φοβάμαι ότι δεν το έκαναν. Να γιατί χρειάζεται συνεχής κοινωνική επαγρύπνηση».

Ελευθερία Κουμάντου

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ένας χρόνος που η ηγεσία και τα εκτελεστικά όργανα της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται στην φυλακή. Οι τελευταίες επιθέσεις ακροδεξιών φασιστικών ομάδων στην Σταυρούπολη και Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και το Νέο Ηράκλειο, αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Είναι αναγκαία η εγρήγορση και η επαγρύπνηση της κοινωνίας, και η παρέμβαση των θεσμικών φορέων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη της θεωρίας των δυο άκρων είναι ανιστόρητη και παρελκυστική».

Δάφνη Καραγιάννη

«H ιστορική απόφαση της 7ης Οκτώβρη και η μεγαλειώδης κινητοποίηση χιλιάδων κόσμου έξω από το Εφετείο έθεσαν ένα νέο σημείο αναφοράς όπου καλούμαστε να επιστρέφουμε κάθε φορά που κάθε είδους φασιστικά μορφώματα επιχειρούν να κάνουν την εμφάνιση τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα