Υπό έρευνα οι συνθήκες για τις φωτιές σε Πάρνηθα, Κεφαλονιά και Λουτράκι – Καλύτερη εικόνα στα μέτωπα

Υπό έρευνα οι συνθήκες για τις φωτιές σε Πάρνηθα, Κεφαλονιά και Λουτράκι – Καλύτερη εικόνα στα μέτωπα
Αεροσκάφος Καναντέρ επιχειρεί σε πυρκαγιά σε δασική έκταση, Αρχείο Eurokinissi

Παραμένουν στα σημεία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων. Στην Πάρνηθα η φωτιά παραλίγο να απειλήσει τον υποσταθμό της ΔΕΗ.

Τεράστια είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σήμερα από τα ξημερώματα εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών με τους εξαιρετικά δυνατούς ανέμους που πνέουν, κάτι που φαίνεται ότι ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις το έχουν εκμεταλλευτεί κάποιοι και θα κληθεί να διερευνήσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού τις συνθήκες που ξέσπασαν οι φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στην Πάρνηθα η φωτιά ξέσπασε περίπου μισή ώρα μετά τις 7 το πρωί, στη συμβολή των οδών Αριστοκλέους και Λεωφ. Καραμανλή στις Αχαρνές. Κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 1 Ε/Π.

Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα από οικόπεδα και λόγω ανέμων μεταδόθηκε αστραπιαία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της οδού Βενιζέλου έως την Λ. Καραμανλή.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη να αναχαιτίσουν την πορεία της φωτιάς που έφτασε μέχρι την μάντρα του υποσταθμού της ΔΕΗ, το πύρινο μέτωπο πέρασε ξυστά από κατοικίες και επεκτάθηκε στον προαύλιο χώρο επιχείρησης ξυλείας όπου καίγονται στοιβαγμένοι σοροί ξυλείας. Πλέον, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη με διάσπαρτες μικροεστίες και χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο, αλλά οι άνεμοι είναι ακόμα δυνατοί και η κατάσβεση συνεχίζεται μέχρι να ελεγχθεί εντελώς η φωτιά στο σημείο.

Κάπως αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί αυτή την ώρα και στην Κεφαλονιά, όπου μάλιστα η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα με ταυτόχρονες τέσσερις εστίες σε Λουρδάτα, Βλαχάτα και προς Τραπεζάκι και αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ αυτή η κατάσταση προκάλεσε και μεγάλη διασπορά δυνάμεων, αφού η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ανέμων και πέρασε στον οικιστικό ιστό στους δύο οικισμούς των Λουρδάτων και των Βλαχάτων.

Πλέον και εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο και με διάσπαρτες μικροεστίες, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών, άρα είναι πιθανό να έχουν σημειωθεί κάποιες εξωτερικές ζημιές. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προστατέψουν ζωές και περιουσίες. Στην περιοχή χρειάστηκε να γίνει εκκένωση από κατοίκους και τουρίστες και έγινε οργανωμένη μεταφορά ατόμων από οικίες, ξενοδοχεία και διάφορους άλλους χώρους.

inkefalonia

inkefalonia

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, μαζί με τις ενισχύσεις, είναι πλέον 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ένα ελικόπτερο, αφού τα αεροσκάφη PZL δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ανέμων. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις, αποτελούνται από 36 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, οχήματα ΟΤΑ και Περιφέρεια.

inkefalonia

Στο Λουτράκι η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε πευκοδάσος μεταξύ των περιοχών Πίσια και Σχίνο, δεν απείλησε τελικά κανέναν οικισμό, περιορίστηκε στον ορεινό όγκο και πλέον έχει μόνο μικροεστίες και βαίνει προς ύφεση. Στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης η φωτιά έχει τεθεί από τα ξημερώματα υπό μερικό έλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα