Υπόθεση Palantir: Καθολική απαίτηση η δημοσιοποίηση της σύμβασης

Υπόθεση Palantir: Καθολική απαίτηση η δημοσιοποίηση της σύμβασης

Μεγάλη δημοσιότητα και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της σύμβασης με την Palantir

Λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του θέματος της μυστικής συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την πολυεθνική Palantir -που έχει μαύρο μητρώο σε θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων- από το VouliWatch, η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Υπόθεση #PalantirGR

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, το Vouliwatch ανέδειξε την υπόθεση της σκιώδους αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data) Palantir Technologies με την Ελληνική Κυβέρνηση και υπέβαλε αίτημα κατάθεσης εγγράφων για την «κρυφή» σύμβαση που έχει υπογράψει η Palantir με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε άμεση συνέχεια της εκστρατείας, το θέμα πήρε εκτεταμένη δημοσιότητα σε παραδοσιακά ΜΜΕ καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κοινωνία των Πολιτών

Η MKO Homo Digitalis, που έχει στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου European Digital Rights, κατέθεσε Αίτηση προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) προκειμένου να ασκήσει η ΑΠΔΠΧ τις εξουσίες έρευνας που διαθέτει και να ρίξει φως στη σύμβαση της Palantir με την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΠΔΠΧ δεν μπορεί να αντιτεθεί κανένα απόρρητο.

Η υπόθεση Palantir στη Βουλή

Μέρα25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έφεραν το ζήτημα στη Βουλή με αιτήματα κατάθεσης εγγράφων για την περίφημη – πλέον- κρυφή σύμβαση.

H ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε δωρεάν μία αμερικανική σκιώδη εταιρία, την Palantir Technologies, γνωστή στο παρελθόν για…

Posted by
Αγγελική Αδαμοπούλου- Aggeliki Adamopoulou on 
Sunday, 20 December 2020

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή έκανε αναφορά στην υπόθεση ζητώντας να μάθει: «Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές και έπαιξε καταλυτικό, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της Cambridge Analytica. Γιατί κρύβετε τη συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρία αυτή που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο; Τι ακριβώς πάτε να εκμεταλλευθείτε στο πλαίσιο της πανδημίας με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τη σύμβαση;».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα