ActionAid: Ανθεκτικές κοινότητες – πιο αναγκαίες από ποτέ

ActionAid: Ανθεκτικές κοινότητες – πιο αναγκαίες από ποτέ
Ανθεκτικές κοινότητες - πιο αναγκαίες από ποτέ ActionAid

Ανθεκτική κοινότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν τις γνώσεις και τις κατάλληλες υποδομές να αντιμετωπίζουν κάτι που θα προκύψει ξαφνικά και θα φέρει δραστικές αλλαγές στη ζωή τους.

Οι ανθεκτικές κοινότητες αποτελούνται από δυνατούς ανθρώπους, που έχουν τις γνώσεις και τα μέσα να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στους ίδιους ή γύρω τους.

Η ανάγκη ύπαρξής τους μεγαλώνει σε έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις όπως είναι η πανδημία που βιώνουμε όλοι αυτή τη στιγμή. Ανθεκτική κοινότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν τις γνώσεις αλλά και τις κατάλληλες υποδομές να αντιμετωπίζουν κάτι που θα προκύψει ξαφνικά και θα φέρει δραστικές αλλαγές στη ζωή τους. Σημαίνει επίσης ότι γνωρίζουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους ώστε και στην καθημερινότητά τους να απολαμβάνουν μια καλή ζωή.

Πώς δημιουργείται όμως μια ανθεκτική κοινότητα όταν δεν υπάρχει; Πώς αφυπνίζονται οι άνθρωποι ώστε να εργαστούν όχι μόνο για το ατομικό τους συμφέρον αλλά και για το συλλογικό; Η οργάνωση ActionAid έχοντας δουλέψει για χρόνια στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες του κόσμου έχει δει την αλλαγή να συμβαίνει και οι άνθρωποι που δεν γνώριζαν πώς να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους να το δημιουργούν μέρα με τη μέρα.

Η καταγραφή των αναγκών είναι το πρώτο και πολύτιμο στάδιο. Σε αυτό, οι ίδιοι οι κάτοικοι χαρτογραφούν τις ανάγκες τους, υλικές και άυλες για να περάσουν στη συνέχεια στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις καλύψουν. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους συμβάλλει στην αναβάθμιση των ίδιων των κοινοτήτων τους. Τα παραδείγματα που έχει να παρουσιάσει η οργάνωση από το έργο της σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής και της κεντρικής Αμερικής είναι πολλά. Στο Μπανγκλαντές και συγκεκριμένα στην παραγκούπολη της κοινότητας Τσανπαρά προσέφερε αντλίες νερού, δίνοντας τη δυνατότητα σε 12.490 κατοίκους να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Κατ’ επέκταση το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό όπως η χολέρα. Η πρώτη διαπίστωση στην κοινότητα ήταν ότι πολλοί κάτοικοι αρρωσταίνουν από το νερό. Αντίστοιχα στην Μπάια της Βραζιλίας κατασκεύασε δεξαμενές νερού, από τις οποίες επωφελούνται περίπου 12.500 άτομα.

Από την άλλη σε έκτακτες συνθήκες όπως είναι μια ξηρασία ή ένας σεισμός μια ανθεκτική κοινότητα μπορεί πιο εύκολα να συγκρατήσει τον κοινωνικό ιστό ώστε γρηγορότερα να επανέλθει μια κανονικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να νιώσουν οι άνθρωποι ότι έχουν κάποιο έλεγχο της ζωής τους ακόμα και αν όλα γύρω τους έχουν αλλάξει είναι ο παράγοντας που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις καινούργιες συνθήκες.

Στο τέλος της ημέρας μια ανθεκτική κοινότητα αποτελείται από ανθρώπους που στέκονται στα πόδια τους και μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες προκλήσεις, όποιες και είναι αυτές.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα