ActionAid: Οι “μαμάδες” του Μαλάουι που σταματούν τους πρόωρους γάμους

ActionAid: Οι “μαμάδες” του Μαλάουι που σταματούν τους πρόωρους γάμους
ActionAid: Οι "μαμάδες" του Μαλάουι που σταματούν τους πρόωρους γάμους ACTIONAID

Ομάδες γυναικών υπό το όνομα "Mothers Group" ενημερώνουν τα νέα κορίτσια και τις οικογένειές τους για τα οφέλη της εκπαίδευσης με την υποστήριξη της ActionAid.

Για το Μαλάουι και πολλές άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, η πανδημία του Covid-19 εκτός από μία υγειονομική και οικονομική απειλή, είναι και μία πρόκληση για τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο lockdown και μαζί με αυτό και το κλείσιμο των σχολείων, o φόβος πολλών σε όλη τη χώρα μα κυρίως στις επαρχίες του Μαλάουι, ήταν ότι πολλά κορίτσια δεν θα γυρίσουν ποτέ ξανά στα θρανία, αναγκασμένα να προχωρήσουν σε ένα γάμο πριν ακόμα ενηλικιωθούν.

Ακόμα και πριν τον Covid-19, τα σχολεία κατέγραφαν τεράστια νούμερα εγκατάλειψης από κορίτσια ηλικίας 15-17 ετών. Τα νούμερα στο τοπικό σχολείο της της επαρχίας Lilongwethe περιγράφουν την κατάσταση. Το 2019 ενώ γράφτηκαν στην πρώτη τάξη 190 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 6-7 ετών, στην τελευταία τάξη εμφανίστηκαν μόλις 20. Ο Grey Banda, διευθυντής του σχολείου φοβάται ότι με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα σπίτια εξαιτίας της πανδημίας, τα παιδιά και κυρίως τα κορίτσια που αφήνουν το σχολείο για να ανοίξουν σπίτι και να κάνουν οικογένειες θα πολλαπλασιαστούν. «Είναι ένα σκοτεινό μέλλον για τα κορίτσια της χώρας μας. Η καραντίνα σημαίνει ότι πολλά θα πιεστούν να κάνουν γάμους και παιδιά πριν ακόμα κλείσουν τα 18 τους χρόνια. Ανησυχώ ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ στο σχολείο», αναφέρει ο Grey και συμπληρώνει: «οι οικογένειές τους παλεύουν με την πείνα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παντρέψουν γρήγορα τις κόρες τους». Ο γάμος άλλωστε των κοριτσιών ακόμα και πριν την πανδημία σήμαινε ένα στόμα λιγότερο για την οικογένεια.

ActionAid: Οι "μαμάδες" του Μαλάουι που σταματούν τους πρόωρους γάμους ACTIONAID

Τέλος σε αυτή την τακτική παλεύουν να βάλουν εδώ και χρόνια πολλές ομάδες γυναικών υπό το όνομα «Mothers Group». Πρόκειται για γυναίκες που με την υποστήριξη της οργάνωσης ActionAid έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές επαρχίες του Μαλάουι με σκοπό να ενημερώνουν τα νέα κορίτσια και τις οικογένειές τους για τα οφέλη της εκπαίδευσης αλλά και να σταματούν πρόωρους γάμους οδηγώντας τα κορίτσια πίσω στις τάξεις. Ακόμα και όταν ένα κορίτσι έχει παντρευτεί και έχει κάνει παιδιά είναι σημαντικό να καταφέρει να τελειώσει το σχολείο του. Πολλές από τις γυναίκες που είναι σε αυτές τις ομάδες, είναι κορίτσια που αναγκάστηκαν να αφήσουν και οι ίδιες το σχολείο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και μετά γύρισαν για να πάρουν το απολυτήριό τους.

Τα Mothers Groups την περίοδο της καραντίνας έπρεπε να μειώσουν όπως όλοι τις μετακινήσεις τους και άρα και τις ενημερώσεις τους. Όπως λέει η Chitipa, μέλος μίας από τις ομάδες που δραστηριοποιείται σε τέσσερις κοινότητες της επαρχίας Lilongwethe, «οι απαγορεύσεις μάς εμπόδισαν από το να φτάσουμε στα σπίτια όσων περισσότερων κοριτσιών μπορούσαμε και θα θέλαμε. Είμαστε όμως περήφανες για τις προσπάθειές μας να σώσουμε αυτά τα κορίτσια. Με το που κλείσανε τα σχολεία λόγω του κορονοϊού μπορέσαμε να μιλήσουμε σε 60 κορίτσια».

Η Chtipa ξέρει πολύ καλά ότι για να αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες δεν αρκεί η υποστήριξη της ActionAid. Χρειάζεται η κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση αλλά και να κρατήσει τα κορίτσια μέσα στα σχολεία. Να προστατέψει τα όνειρά τους ώστε να μη μετατραπούν εξαιτίας της πανδημίας σε εφιάλτες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα