Αίγυπτος: Έξι μούμιες ανακαλύφθηκαν μέσα σε φαραωνικό τάφο

Αίγυπτος: Έξι μούμιες ανακαλύφθηκαν μέσα σε φαραωνικό τάφο

Σαρκοφάγους, μούμιες και περισσότερα από χίλια 'ουσέμπτι' (μικρά ταφικά αγαλματίδια) έκρυβε τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων

Μούμιες, ξύλινες σαρκοφάγοι σε ζωηρά χρώματα και χιλιάδες ταφικά αγαλματίδια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε τάφο της φαραωνικής εποχής στη νότια Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Ο τάφος κοντά στην πόλη Λούξορ αποτελεί ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο: Ανήκε κατά τα φαινόμενα στον Ουσερχάτ, έναν εισαγγελέα της 18ης δυναστείας (1550-1295 προ Χριστού), που φέρει τον τίτλο του "δικαστή της πόλης". Ωστόσο ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί εκ νέου μερικούς αιώνες αργότερα επί της 21ης δυναστείας, για να τοποθετηθούν εκεί και άλλες μούμιες.

"Ήταν έκπληξη που ανακαλύφθηκαν τόσα ευρήματα στο εσωτερικό (του τάφου): Σκεύη από άργιλο που φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη του τάφου, σαρκοφάγοι και μούμιες, καθώς και περισσότερα από χίλια 'ουσέμπτι'", μικρά ταφικά αγαλματίδια που τοποθετούνταν μέσα στους τάφους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ-Ανάνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον τάφο που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους. "Ήταν σημαντική ανακάλυψη, η οποία δεν έχει τελειώσει", πρόσθεσε.

"Υπάρχουν σχεδόν έξι μούμιες, αλλά και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί μελλοντικά να έχουμε περισσότερα" δήλωσε η Νεβίν ελ-'Αρεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αίγυπτος έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στην εκπόνηση διαφόρων αρχαιολογικών σχεδίων με την ελπίδα να δει νέες ανακαλύψεις στον τομέα αυτόν.

(Φωτογραφία: AP Photo / Denis Farrell, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄βρέθηκε σε φτωχογειτονιά του Καΐρου

Βρέθηκε ο μυθικός θησαυρός του Ζανγκ Σιανζόγκ

SHARE: