Αμάλ Κλούνεϊ: Διαμαρτυρόμενη, παραιτείται από ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας

Αμάλ Κλούνεϊ: Διαμαρτυρόμενη, παραιτείται από ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας
AP

"Είμαι απογοητευμένη που η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, το οποίο, εάν θεσπιστεί, θα αποτελεί, με την παραδοχή της κυβέρνησης, παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Η Amal Clooney, η υψηλού επιπέδου δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραιτήθηκε από τη θέση της – ως ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης – σε διαμαρτυρία για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο μέσω του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά.

Σε μια έντονη καταγγελία της αναφορικά με το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παρακάμψει τις υποχρεώσεις διεθνών συνθηκών της Βρετανίας σε σχέση με την συμφωνία αποχώρησής της από την ΕΕ, η δικηγόρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης “θλιβερές”.

Η επιστολή παραίτησής της που εστάλη στον υπουργό Εξωτερικών, Ντομίνικ Ραάμπ, στις 18 Σεπτεμβρίου αναφέρει: “Είμαι απογοητευμένη που η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, το οποίο, εάν θεσπιστεί, θα αποτελεί, με την παραδοχή της κυβέρνησης, “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

“Αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι “συγκεκριμένη και περιορισμένη”, είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μιλά για την πρόθεσή του να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη που υπέγραψε ο πρωθυπουργός πριν από λιγότερο από ένα χρόνο”.

Η παραίτησή της έρχεται μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Κιν, του νομικού αξιωματούχου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Σκωτία, λόγω της αντίθεσής του στο νομοσχέδιο. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο επικεφαλής δικηγόρος της κυβέρνησης, Τζόναθαν Τζόουνς, παραιτήθηκε καθώς οι υπουργοί προετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν τη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η εξέχουσα δικηγόρος προσέθεσε: “Είμαι απογοητευμένη [που παραιτούμαι], γιατί πάντα ήμουν περήφανη για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρωταθλητή της διεθνούς έννομης τάξης και για τον πολιτισμό του θεμιτού παιχνιδιού για τον οποίο είναι γνωστό. Ωστόσο, ως ειδική απεσταλμένη, οφείλω να παροτρύνω [και τα] άλλα κράτη να σεβαστούν και να επιβάλουν τις διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πράξει το ίδιο”.

Η επιστολή της που κυκλοφόρησε μέσω του International Bar Association στο Λονδίνο, υποστηρίχθηκε από την ανεξάρτητη ομάδα υψηλού επιπέδου νομικών εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ, πρόεδρος αυτού του πάνελ και πρώην πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολίασε: “Συμφωνώ με όσα λέει η κ. Κλόυνεϊ στην επιστολή της, στις 18 Σεπτεμβρίου προς τον υπουργό Εξωτερικών. Υποστηρίζω την αρχική της απάντηση στην επαίσχυντη στάση της βρετανικής κυβέρνησης ως προς […] τις υπουργικές ανακοινώσεις ότι είναι διατεθειμένη να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα