Αμερικανικές εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλουν παρατυπίες στο Μίσιγκαν

Αμερικανικές εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλουν παρατυπίες στο Μίσιγκαν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να μην επικυρωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα στο Μίσιγκαν καταγγέλλοντας "παρατυπίες".

Το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή στο Μίσιγκαν, στο πλαίσιο της νομικής στρατηγικής του, που ωστόσο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, επικεντρώνεται στη συγκρότηση της κυβέρνησής του.

Η ομάδα του Τραμπ προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, προσπαθώντας να εμποδίσει το Μίσιγκαν να επικυρώσει τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει αυτήν την Πολιτεία, όμως τώρα υπολείπεται του Μπάιντεν κατά 148.000 ψήφους, ή 2,6%, σύμφωνα με τα ανεπίσημα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.

Ο Τραμπ δεν παραδέχεται την ήττα του αλλά αντιθέτως καταθέτει αγωγές σε διάφορες Πολιτείες προσπαθώντας να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, για τους οποίους μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε εκτεταμένη εκλογική απάτη. Στην αγωγή που κατατέθηκε στο Μίσιγκαν γίνεται επίσης λόγος για παρατυπίες, ιδίως στην κομητεία Γουέιν, το προπύργιο των Δημοκρατικών, όπου βρίσκεται το Ντιτρόιτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τζέικ Ρόλοου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Μίσιγκαν, είπε ότι το επιτελείο του Τραμπ προάγει ψευδείς ισχυρισμούς για να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές. «Αυτό δεν αλλάζει την αλήθεια: οι εκλογές στο Μίσιγκαν διεξήχθησαν δίκαια, με ασφάλεια, με διαφάνεια, και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη λαϊκή βούληση», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και άλλοι σύμμαχοι του Τραμπ στηρίζουν τη στρατηγική του απερχόμενου προέδρου, με το σκεπτικό ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Η προσφυγή στο Μίσιγκαν κατατέθηκε μία ημέρα αφότου ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

Απορρίπτονται οι προσφυγές του Τραμπ

Μέχρι στιγμής, οι δικαστές έχουν απορρίψει πολλές προσφυγές του Τραμπ και οι νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι δικαστικοί αγώνες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Το περασμένο Σάββατο, όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα προέβλεψαν νίκη του Μπάιντεν, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον περισσότερους από 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται για να ανακηρυχθεί πρόεδρος. Έχει κερδίσει επίσης τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά περίπου 5 εκατομμυρίων από τον Τραμπ και ενώ σε ορισμένες Πολιτείες συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Ο Μπάιντεν διατηρεί μικρό προβάδισμα, μερικών χιλιάδων ψήφων, και στην Τζόρτζια, άλλη μια Πολιτεία που κέρδισε ο Τραμπ το 2016. Το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου παρουσίασε αποδείξεις, όπως λέει, ότι μια χούφτα ανθρώπων ψήφισαν παρανόμως, γιατί ήταν νεκροί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζιας, Μπραντ Ραφενσπέργκερ, που πρόσκειται στον Τραμπ, είπε σήμερα ότι θα καταμετρηθούν ξανά όλα τα ψηφοδέλτια και αυτό αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας. Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, θα επικυρωθούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Καθώς η παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές συνεχίζεται στο διαδίκτυο, το Facebook έκανε γνωστό σήμερα ότι η απαγόρευση πολιτικών διαφημίσεων στην πλατφόρμα θα συνεχιστεί για άλλον έναν μήνα. Το γεγονός αυτό ανησυχεί τις εκστρατείες ιδίως των υποψηφίων για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, όπου θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 5 Ιανουαρίου. Οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικής σημασίας αφού θα κρίνουν ποιο από τα δυο κόμματα θα έχει τον έλεγχο του Σώματος αυτού.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, σχεδόν το 80% των Αμερικανών (και το 50% των Ρεπουμπλικάνων) θεωρεί ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα