Αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ – Θεαματική αύξηση για την Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ – Θεαματική αύξηση για την Ελλάδα
Εγκαίνια του νέου κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ, EDA) κατέγραψε εκ νέου αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ ψηλά στη λίστα η Ελλάδα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 240 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ, EDA).

Πρόκειται για την όγδοη διαδοχική χρονιά αύξησης των εν λόγω δαπανών για τις χώρες της ΕΕ, την ώρα που μερικές από τις χώρες αυτές υποστηρίζουν πως πρέπει οι δαπάνες για την άμυνα να αυξηθούν σημαντικά λόγω της ρωσικής απειλής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Έξι χώρες από τις 27 αύξησαν περισσότερο από 10% τις στρατιωτικές δαπάνες τους το 2022 και μάλιστα ακόμη και περισσότερο από 30% στην περίπτωση της Σουηδίας, χώρας που περιμένει να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αύξησε επίσης θεαματικά τις αμυντικές τις αμυντικές της δαπάνες, κατά 13%, γεγονός που την κατατάσσει 6η στη σχετική λίστα μετά τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία, την Ισπανία και το Βέλγιο. 

Η Αθήνα ξόδεψε (το 2021) συνολικά 6,6 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,6% του ΑΕΠ της, πολύ παραπάνω δηλαδή από το 2% που αξιώνει το ΝΑΤΟ για τις χώρες μέλη του.

Διαβάστε εδώ την αναφορά.

Η Γαλλία δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους αφιέρωσαν 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στον αμυντικό τομέα, μακράν του στόχου του 2% που έχει καθορισθεί από το ΝΑΤΟ. Είκοσι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Περίπου 58 δισεκ. ευρώ αφιερώθηκαν στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ανέφερε επίσης ο ευρωπαϊκός οργανισμός, ο οποίος έχει αναλάβει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες στους κόλπους της ΕΕ.

Παρά αυτούς τους αυξημένους αριθμούς, οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπισθεί η ζήτηση που προέρχεται από την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να παράσχουν ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως αυτός ο φιλόδοξος στόχος μοιάζει πλέον ανέφικτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας οφείλουν να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο απαιτητική εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα