Αναλένα Μπέρμποκ: Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ

Αναλένα Μπέρμποκ: Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος της Μέρκελ
Η Αναλένα Μπέρμποκ 2021 ANNEGRET HILSE/AP

Η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ είναι η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία στη Γερμανία. Και βάσει όσων συμβαίνουν τώρα στην πολιτική σκηνή της χώρας, δεν αποκλείεται να τα καταφέρει κιόλας.

Τον υποψήφιό τους για την καγκελαρία, για πρώτη φορά στην 40ετή ιστορία τους, ανακοίνωσαν την Δευτέρα (19/04) οι Γερμανοί Πράσινοι. Πρόκειται για την 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ενδέχεται να είναι η μοναδική γυναίκα που θα ριχτεί στη μάχη για να διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα συγκεντρώνει και αρκετές πιθανότητες να το πετύχει, καθώς οι Πράσινοι αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις εκλογές και είναι πλέον πολύ πιθανό να μπουν στην επόμενη κυβέρνηση. Με τους συντηρητικούς να βρίσκονται σε αναταραχή λόγω διαφωνιών για τον υποψήφιό τους, το κόμμα των Πρασίνων μπορεί να βρεθεί να έχει την πλειοψηφία στον νέο συνασπισμό, κάτι που σημαίνει ότι η Μπέρμποκ θα είναι η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μπέρμποκ γεννήθηκε το 1980, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα. Οι γονείς της την έπαιρναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών. Έχει περιγράψει την παιδική της ηλικία ως μείγμα κανονιών νερού σε διαμαρτυρίες και κέικ στο σπίτι αργότερα – ένα μείγμα ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Πράσινο Κόμμα σήμερα και εξηγεί την τρέχουσα δυναμική του.

Είναι μητέρα δύο παιδιών και απόφοιτος του London School of Economics. Κάθισε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ διετέλεσε συμπρόεδρος των Πρασίνων με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ από το Ιανουάριο του 2018.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι έχουν το 22% των προτιμήσεων, δεύτεροι μετά το συντηρητικό μπλοκ CDU / CSU της Μέρκελ.

Οι συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει από πάνω από 40% το καλοκαίρι, όταν η Γερμανία αντιμετώπισε σχετικά καλά την πανδημία, στο 29%. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί έχουν ακόμη μικρότερο ποσοστό, με μόλις τέσσερις ή πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Πράσινους.

Το κεντρικό αριστερό SPD κινείται για μήνες στο 13-19% και όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν κολλήσει γύρω, ή ακριβώς κάτω από το 10%. Να σημειωθεί ότι τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν για το CDU / CSU, καθώς οι δημοσκοπήσεις έχουν διεξαχθεί πριν τις τελευταίες διαφωνίες των συντηρητικών σχετικά με τον δικό τους υποψήφιο καγκελάριο.

Η Αναλένα Μπέρμποκ 2021 ANNEGRET HILSE/AP

 

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα αρμονικά στους Πράσινους. Παραδοσιακά οι συντηρητικοί είναι πειθαρχημένοι και οι Πράσινοι χαοτικοί.

Τα τηλεοπτικά πλάνα της ιδρυτικής τελετής του κόμματος μοιάζουν με μια συνάντηση φοιτητικών ενώσεων, με νεαρούς με μακριά μαλλιά, μπλουζάκια με στάμπες κάνναβης και πλεκτά γιλέκα να φωνάζουν παθιασμένα, όπως αναφέρει το BBC.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, το κόμμα έχει αναζωογονηθεί από διαχωρισμούς μεταξύ “Realos”, ή ρεαλιστών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυρίαρχη κοινωνία πρέπει να πειστεί, και “Fundis”, ή φονταμενταλιστών, που βλέπουν οποιοδήποτε συμβιβασμό ως ξεπούλημα.

Το 1998 οι Πράσινοι μπήκαν στον πρώτο εθνικό κυβερνητικό συνασπισμό τους, ως κατώτερος εταίρος στο κεντροαριστερό SPD. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το μούσλι θα ήταν υποχρεωτικό.

Οι “Realos” είχαν κερδίσει – αλλά οι μάχες εντατικοποιήθηκαν με τους συμβιβασμούς που ήρθαν με την εξουσία. Το 1999 ο Φίσερ δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από μια κόκκινη τσάντα σε μια διάσκεψη του κόμματος όταν είπε ότι οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι διαμάχες συνεχίστηκαν για δεκαετίες, αφήνοντας τους Πράσινους διχασμένους και στην πολιτική αφάνεια. Αλλά η ρεαλιστική και επιτυχημένη ηγεσία σε ισχυρές περιφερειακές κυβερνήσεις έδειξε ότι οι Πράσινοι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά.

Το 2011, η πλούσια πολιτεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης έβγαλε τον πρώτο Πράσινο περιφερειακό πρωθυπουργό της Γερμανίας, τον Γουίνφριντ Κρετσμάν. Με ένα μείγμα οικονομικού ρεαλισμού και περιβαλλοντικής πεποίθησης, παρέμεινε στην εξουσία και δημοφιλής.

Πριν από τρία χρόνια, το κόμμα ψήφισε την Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ως ηγέτες του κόμματος – και οι δύο “Realos”, αλλά με μια εντυπωσιακή ικανότητα να ενώσουν τις δύο πτέρυγες. Καθώς οι αριθμοί δημοσκόπησης των Πρασίνων αυξήθηκαν, η αντιπολίτευση εξαφανίστηκε και όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να ανέβουν στην εξουσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα