Αναβλήθηκε η δίκη Φαλτσιανί

default image

Αναβλήθηκε η δίκη του Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC, ο οποίος κατηγορείται για αποκάλυψη τραπεζικών δεδομένων φοροφυγάδων σε πολλές χώρες. Διαβάστε γιατί

Η δίκη στην Ελβετία του Ερβέ Φαλσιανί, του γαλλο-ιταλού πρώην υπεύθυνου για θέματα πληροφορικής της τράπεζας HSBC -Suisse, ο οποίος κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, ξεκίνησε σήμερα, όμως αναβλήθηκε αμέσως λόγω απουσίας του κατηγορουμένου.

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στην Μπελινζόν, στη νότια Ελβετία, δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα που ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας. Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στην δίκη του στην Μπελινζόν, θα κλητευθεί για δεύτερη φορά.

Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου.

Εάν ο Φαλσιανί δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.

Ο Φαλσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας “για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου”.

Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι “από το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του”, που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, “‘ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών”, μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις του επέτρεψαν να ξεσκεπαστούν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως “καταμηνυτή ατασθαλιών” και ανακοίνωσε πριν από πολλές εβδομάδες στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα παρίστατο στη δίκη του, δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Η υπόθεση Φαλσιανί προκάλεσε κρίση ανάμεσα στη Βέρνη και στο Παρίσι, όταν φάνηκε πως τα δεδομένα που αποκάλυψε ο πρώην πληροφορικάριος είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Μεταξύ των πλούσιων φορολογουμένων που κατηγορούνται ότι φοροδιέφευγαν στις χώρες τους και εντοπίστηκαν από τη δικαιοσύνη χάρη στις λίστες Φαλσιανί είναι η Αρλέτ Ριτσί, 73 ετών, κληρονόμος της οίκου Nina Ricci. Επίσης ο Εμίλιο Μποτίν, που καταδικάστηκε να πληρώσει 299 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές.

Έπειτα από μία πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης όσον αφορά τις δραστηριότητές του, ο Ερβέ Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Συνελήφθη κατόπιν το 2012 στη Βαρκελόνη, αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς η Ισπανία αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης της Βέρνης. Η Γαλλία αρνείται επίσης να τον εκδώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα