Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα – Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Γάζα AP Photo/Hatem Omar, File

Πέμπτη μέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή με πάνω από 2.300 νεκρούς σε Ισραήλ και Γάζα, η οποία “βυθίστηκε” στο σκοτάδι. Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης από τον Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ τις επόμενες ώρες ο Μπλίνκεν.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκε για πέμπτη ημέρα την Τετάρτη, με τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται και να “απλώνονται” σε πολλά μέτωπα, τόσο σε Ισραήλ και Γάζα, όσο και στα σύνορα με Λίβανο και Συρία.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ από το Σάββατο, ημέρα επίθεσης της Χαμάς, ενώ τουλάχιστον 2.400 έχουν τραυματιστεί, την ώρα που στην αντίπερα όχθη, οι νεκροί στη Γάζα ξεπερνούν τους 1.100, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά, ενώ υπάρχουν και 5.339 τραυματίες.

Συγκλονιστικές εικόνες από το μέτωπο του πολέμου AP Photo Adel Hana

Η Λωρίδα της Γάζας είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης “βυθισμένη” στο σκοτάδι, ενώ βρίσκεται στη δίνη μίας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης. Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής σταμάτησε να λειτουργεί αφού τελείωσαν τα καύσιμα, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Γάζα από νωρίς -από στεριά, θάλασσα και αέρα- την ώρα που οι χερσαίες δυνάμεις οι οποίες συγκεντρώνονται στα σύνορα του παλαιστικνιακού θύλακα ετοιμάζονται για εισβολή, όπως δεσμεύτηκε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

Επιθέσεις εξαπέλυσε και η Χαμάς, με τις πιο αιματηρές μάχες να μαίνονται στη Γάζα, αλλά και στα σύνορα με Συρία και Λίβανο, εκεί που ο ισραηλινός στρατός ανησυχεί για διείσδυση της Χεζμπολάχ.

Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και υπουργικό συμβούλιο πολέμου

Έστω και με καθυστέρηση μίας ημέρας, το απόγευμα της Τετάρτης συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, μαζί και ο σχηματισμούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή του Νετανιάχου, του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκαντζ και του υπουργού Άμυνας. “Αφήνουμε όλες μας τις διαφορές στην άκρη, καθώς η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μία κλωστή”, δήλωσε ο Νετανιάχου, για να προσθέσει ότι “η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων σε στιγμές θλίψης έχει παγκόσμια απήχηση. Η Χαμάς είναι σαν το ISIS, θα τους συντρίψουμε και θα τους εξαλείψουμε”.

Γάζα
H πόλη της Γάζας βομβαρδισμένη από τις δυνάμεις του Ισραήλ AP Photo

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, μέλος του κόμματος του Γκαντζ και πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF, μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, θα υπηρετήσουν ως παρατηρητές. Είναι ακόμα μια ένδειξη ότι το Ισραήλ έχει μπει για τα καλά σε φάση πολέμου, ενώ η εξέλιξη έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει βαθύς πολιτικός διχασμός στη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Νετανιάχου.

Αγωνία για τους αμάχους – Συνομιλίες για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Την ίδια ώρα, ο John Kirby, εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επί του παρόντος σε συζητήσεις με το Κατάρ για να εργαστούν για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων στη Γάζα.

«Το συζητάμε ενεργά με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους μας», είπε ο Κίρμπι και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση των πολιτών. Δεν φταίνε οι άμαχοι για ό,τι έχει κάνει η Χαμάς. Δεν έκαναν τίποτα κακό».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών πολιτών των ΗΠΑ στο Ισραήλ έχει αυξηθεί στους 22 και 17 αγνοούνται. Απέφυγε να πει, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδίωξε να αποτρέψει μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Θα αφήσουμε τους Ισραηλινούς να μιλήσουν για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις», είπε.

 

Την Πέμπτη, στο Ισραήλ αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, τόνισε πως “στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στην τρομοκρατία και έχουμε δει τις σχεδόν απερίγραπτες ενέργειες που δημιούργησε η Χαμάς”. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου, καθώς και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ “ό,τι χρειαστεί”.

MOHAMMED ABED/AFP

Να σημειωθεί πως τουλάχιστον 22 Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη. Ξεχωριστά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα