Απελευθερώθηκε ζευγάρι Αυστραλών bloggers που κρατούνταν τρεις μήνες στο Ιράν

Απελευθερώθηκε ζευγάρι Αυστραλών bloggers που κρατούνταν τρεις μήνες στο Ιράν
INSTAGRAM

Οι travel bloggers από την Αυστραλία είχαν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησαν ένα drone χωρίς άδεια, πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία της Τεχεράνης.

Το Ιράν απελευθέρωσε ένα ζευγάρι Αυστραλών, που κρατούνταν εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, και ήρε όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν.

Το ζευγάρι, που σύμφωνα με το υπουργείο είναι ο Αυστραλός Μαρκ Φίρκιν και η Βρετανοαυστραλή Τζολί Κινγκ, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, με κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε ένα drone χωρίς άδεια. Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως το drone τράβηξε φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επαρχία της Τεχεράνης.

«Η δοκιμασία που πέρασαν τελείωσε τώρα, ξαναβρίσκονται με τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Πέιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Η σύλληψη είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυτικές δυνάμεις και το Ιράν αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επέβαλαν στη χώρα αυτή κυρώσεις με στόχο να σταματήσουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές της.

Μια άλλη Βρετανοαυστραλή, η πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, δεν απελευθερώθηκε. Βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και έναν χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει επικαλούμενο εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος πως τρεις Αυστραλοί βρίσκονται υπό κράτηση για κατασκοπεία.

Η υπόθεση της Μουρ-Γκίλμπερτ είναι περίπλοκη, δήλωσε η Πέιν.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας με την ιρανική κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Δεν αποδεχόμαστε τις κατηγορίες με τις οποίες καταδικάσθηκε και θα επιδιώξουμε να επιστρέψει στην Αυστραλία».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, Αυστραλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο travel bloggers που συνελήφθησαν στο Ιράν

Στις φυλακές του Ιράν κρατούνται τρεις Αυστραλοί

SHARE: