Αυστραλία: Ήττα του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον στις βουλευτικές εκλογές – Πρωτιά για το Εργατικό Κόμμα

Αυστραλία: Ήττα του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον στις βουλευτικές εκλογές – Πρωτιά για το Εργατικό Κόμμα
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον AP

Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της Αυστραλίας, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, με τη συντηριτική συμμαχία της οποίας ηγείται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να χάνει από το Εργατικό Κόμμα.

Ο συντηρητικός συνασπισμός έχασε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστραλία, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν από μέσα ενημέρωσης μετά την καταμέτρηση περίπου των μισών ψήφων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την ήττα του.

Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Άντονι Αλμπανέζι φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αλλά πιθανόν να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο η συντηρητική συμμαχία όσο και οι Εργατικοί χάνουν έδαφος έναντι των μικρότερων κομμάτων όπως οι Πράσινοι και κάποιοι ανεξάρτητοι προσανατολισμένοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ABC, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον κατώτερο απαιτούμενο αριθμό των 76 εδρών για να έχει πλειοψηφία στην βουλή των 151 εδρών, αλλά οι Εργατικοί φαίνεται να κερδίζουν πάνω από 70 έδρες.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προκήρυξε στις 10 Απριλίου ομοσπονδιακές εκλογές, αρχίζοντας τη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία έπειτα από μια θητεία που σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές και την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Αυτές οι εκλογές αφορούν εσάς κανέναν άλλο», το διακύβευμά τους «είναι η χώρα μας και το μέλλον της», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις οδεύει σε ήττα από την κεντροαριστερά.

«Ξέρω πως οι Αυστραλοί πέρασαν πολύ δύσκολη περίοδο. Ξέρω επίσης ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες προκλήσεις τα χρόνια που θα έρθουν», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, που ασκεί στην εξουσία δέκα χρόνια.

Ο Σκοτ Μόρισον ανέλαβε το αξίωμα μετά την εσωκομματική εξέγερση εναντίον του προκατόχου του Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Εννέα μήνες αργότερα, η συντηρητική συμμαχία της οποίας ήταν επικεφαλής έμεινε στην εξουσία με εκλογική νίκη που διέψευσε όλα τα προγνωστικά, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Παρά το ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και η οικονομία ανακάμπτει, ο κ. Μόρισον επικρίνεται για το πώς διαχειρίστηκε τις γιγαντιαίες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα