Αυστραλία: Ζητεί να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραγγείλει

Αυστραλία: Ζητεί να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει παραγγείλει
Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον AP

Μετά τη διάψευση της ΕΕ ότι παρακωλύει εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, η τελευταία ζητά να της παραδοθούν οι 3,1 εκ δόσεις που έχει παραγγείλει.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει να της σταλούν 3 και πλέον εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό, θέτοντας σε δοκιμασία τον ισχυρισμό των Βρυξελλών πως δεν παρεμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς η χώρα της Ωκεανίας δυσκολεύεται να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την περασμένη Πέμπτη η ΕΕ διεύψευσε ότι παρακωλύει τις εξαγωγές εμβολίων στην Αυστραλία, που βρίσκεται δραματικά πίσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανοσοποίησης για τον κορονοϊό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση. Η ΕΕ τόνισε πως δεν ευθύνεται εκείνη για την αδυναμία της AstraZeneca να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς τον εφοδιασμό τρίτων χωρών με εμβόλια.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα του να αποσύρει άδειες εξαγωγής και ότι επιστολές της κυβέρνησής του με τις οποίες ζητείτο να της σταλούν προμήθειες έμειναν αναπάντητες. Αφού η ΕΕ τώρα μοιάζει διατεθειμένη να επιτρέψει τις παραδόσεις, πρόσθεσε, η Καμπέρα θα ζητήσει ξανά να της σταλούν οι 3,1 εκατ. δόσεις που έχει παραγγείλει. Η ποσότητα αυτή επρόκειτο θεωρητικά να φθάσει στην Αυστραλία περί τα τέλη του Μαρτίου.

«Προφανώς θέλουμε αυτές τις εκατ. δόσεις», είπε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους.

«Με δεδομένες τις δηλώσεις που έγιναν (…) δεν υπάρχει κώλυμα σε αυτό και ελπίζω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί άμεσα», πρόσθεσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας διαβεβαίωσε ότι εάν η ΕΕ επιτρέψει την εξαγωγή των δόσεων, η χώρα του θα δωρίσει το 1 εκατομμύριο στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι αρχές δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κρίση καθώς σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα