Μπαλαρίνα από τις ΗΠΑ συνελήφθη στη Ρωσία για “εσχάτη προδοσία”

Διαβάζεται σε 4'
H Ksenia Karelina
H Ksenia Karelina Ksenia Karelina/facebook

Συνεχίζονται οι συλλήψεις ξένων υπηκόων στη Ρωσία την ώρα που το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Ναβάλνι, καλά κρατεί.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνέλαβε μια κάτοικο του Λος Άντζελες με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ρωσική, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, την Τρίτη.

Η 33χρονη γυναίκα ταυτοποιήθηκε ως “Ksenia Karelina” από το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, MediaZona. Η ομάδα Ρώσων δικηγόρων, Perviy Otdel, που ειδικεύονται σε υποθέσεις που αφορούν υποτιθέμενη προδοσία, την αναγνώρισε ως Ksenia (Karelina) Khavana.

Όπως έγραψαν οι New York Times, η ομάδα Perviy Otdel ανακοίνωσε πως η 33χρονη κατηγορείται γιατί φέρεται να κατέθεσε το ποσό των 50 δολαρίων σε μη κερδοσκοπική εταιρεία στη Νέα Υόρκη, η οποία στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία. Η χορεύτρια μπαλέτου στο επάγγελμα, συνελήφθη στο Γεκατερινμπούργκ (ή Αικατερινούπολη) και κατηγορείται πως “προσπάθησε να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με ιατρικά είδη, εξοπλισμό και πυρομαχικά”, σύμφωνα με το CBS.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η γυναίκα “από τον Φεβρουάριο του 2022 συνέλεγε χρήματα για τα συμφέροντα ουκρανικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ειδών ιατρικής, γενικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας”.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η νεαρή “συμμετείχε επανειλημμένα σε δημόσιες ενέργειες” για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Η 33χρονη είναι παντρεμένη με Αμερικανό πολίτη.

Βίντεο από τη σύλληψη δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti που δείχνει τη γυναίκα να φορά λευκό παλτό και καπέλο καθώς της περνούσαν χειροπέδες. Η εθνική προδοσία μπορεί να επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Ρωσία, μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Απρίλιο, με το οποίο αύξησε τις σχετικές ποινές.

Το 2023, η ρωσική δικαιοσύνη άνοιξε 70 υποθέσεις για προδοσία. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι σε 37 από αυτές.

Φυλακίσεις υπηκόων των ΗΠΑ

Αρκετοί Αμερικανοί υπήκοοι κρατούνται αυτή τη στιγμή σε ρωσικές φυλακές. Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς , δημοσιογράφος της Wall Street Journal που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας τον Μάρτιο, είδε την τελευταία του έφεση να απορρίπτεται την Τρίτη από ρωσικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο Γκέρσκοβιτς κρατείται παράνομα.

Μια άλλη δημοσιογράφος, η Alsu Kurmasheva, διπλής υπήκοος ΗΠΑ-Ρωσίας, κρατείται επί του παρόντος σε προφυλάκιση για φερόμενη παραβίαση της νομολογίας για “ξένους πράκτορες”. Το Radio Free Europe/Radio Liberty, για το οποίο εργάζεται η Kurmasheva, ανέφερε επισήμως ότι η σύλληψή της έχει πολιτικά κίνητρα .

Ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Paul Whelan, βρίσκεται επίσης σε φυλακή στη Ρωσία από το 2018, εκτίοντας ποινή 16 ετών για κατηγορίες κατασκοπείας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο Whelan κρατείται επίσης άδικα.

Η σύλληψη της “Ksenia Karelina” θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιδιώξει μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη νωρίτερα αυτό το μήνα με τον Τάκερ Κάρλσον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε τέτοιες συμφωνίες .

Το 2022, οι ΗΠΑ και η Ρωσία πραγματοποίησαν ανταλλαγή κρατουμένων για να διευκολύνουν την απελευθέρωση της Brittney Griner, σε αντάλλαγμα για τον καταδικασμένο έμπορο όπλων Viktor Bout. Ο Bout εξέτιε ποινή φυλάκισης 25 ετών από το 2012.

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που το τοπίο γύρω από τον θάνατο του Ναβάλνι παραμένει θολό, ενώ αναζητείται ο αδερφός του. Οι εκπρόσωποι και η οικογένεια του Ναβάλνι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση της Ρωσίας κρύβει σκόπιμα τη σορό του, την οποία ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πτώμα δεν θα παραδοθεί στην οικογένειά του, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι συλλήψεις σε πολλές ρωσικές πόλεις όπου λαμβάνουν πορείες διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο ίδιος ο Πούτιν στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το θάνατο του πολιτικού αντιπάλου δεν έκανε κάποια αναφορά σε αυτό. Ο χαιρετισμός αφορούσε τα 31 χρόνια από την ίδρυση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom, την οποία συνεχάρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα