Brexit: Ο Τζόνσον προετοιμάζει για εμπορικό “no deal” με την ΕΕ

Brexit: Ο Τζόνσον προετοιμάζει για εμπορικό “no deal” με την ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην 10 Downing Street στο Λονδίνο, 10 Δεκεμβρίου 2020. AP

Παρά το γεγονός ότι Βρετανία και ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν μία τελευταία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, ο Μπόρις Τζόνσον δεν αποκλείει το να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση απέχουν πολύ σε βασικά ζητήματα των εμπορικών συνομιλιών και επομένως ο λαός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί η από κοινού ανακοίνωσή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ανέφερε μεταξύ άλλων: “Παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια”.

“Φοβάμαι ότι εξακολουθούμε να απέχουμε σε κάποια σημαντικά θέματα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο σίγουρα δεν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

“Πρέπει να το επαναλάβω, το πιο πιθανό τώρα είναι φυσικά να προετοιμαστούμε για όρους ΠΟΕ, όρους Αυστραλίας”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αν η ΕΕ θέλει συμφωνία και ότι η Βρετανία θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια, ενώ επανέλαβε την πρότασή του να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Πάντα χαιρόμαστε να συνομιλούμε και να επιτυγχάνουμε πρόοδο εκεί που μπορούμε. Πιστεύω, όπως λέω, ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει αν οι εταίροι μας θέλουν, αλλά παραμένουμε σε μεγάλη διάσταση σε αυτά τα βασικά ζητήματα. Επανέλαβα την πρότασή μου που είναι ότι αν είναι απαραίτητο να συνομιλήσω και με άλλες πρωτεύουσες, θα το έκανα ευχαρίστως. Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξήχθησαν μεταξύ μας και αυτό είναι εντάξει”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα