Brexit: Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ ζητούν από τη Βρετανία ‘να κλείσει την πόρτα’ και γρήγορα

default image

Να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν ομόφωνα οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ. Δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι "της γάτας με τον ποντίκι", αξιώνοντας αντικατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού... με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ.

Αυτό δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά τη συνάντησή του με τους πέντε ομολόγους του.

“Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν“, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Την Παρασκευή, αφού έγιναν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος , ο Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε την ημέρα “θλιβερή για την Ευρώπη και για τη Βρετανία”.

Γαλλία: Να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50

Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιχνίδι “της γάτας με τον ποντίκι”.

“Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος Βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες”, δήλωσε ο Ερό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεντέρ, δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση.

Από τη μεριά του, ο Ολλανδός υπουργός, Μπερτ Κούντερς, δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.

Ιταλία: Η ΕΕ θα παραμείνει η ΕΕ των 440 εκατ. κατοίκων

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε πως όσα συνέβησαν δεν πρέπει να υποτιμηθούν, υπογράμμισε όμως, ότι “η Eυρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Ε.Ε., με 440 εκατομμύρια κατοίκους”.

“Το πρώτο πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο πρέπει να χειριστούμε τον χωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση. Το δεύτερο αφορά το μέλλον, το να σκεφτούμε μια νέα αρχιτεκτονική για την Ένωση”, πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών, καθώς κατά τον ίδιο, “δεν θα ήταν θετικό το να αρχίσουμε να συζητάμε επί μήνες για το πώς και πότε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες του διαζυγίου αυτού”.

Η διαδικασία αποχώρησης

Τη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ένωσης.

Βάσει αυτού, η Βρετανία που ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την Ένωση, θα πρέπει, τηρουμένων των συνταγματικών της προβλέψεων, να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διαπραγματευτεί και θα συνομολογήσει σχετική συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα