Χάος στην Υεμένη: Δεκάδες διπλωμάτες εγκατέλειψαν

default image

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης

Το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, από το Άντεν της νότιας Υεμένης, ενώ συνεχίζονται από την Πέμπτη οι αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

“Οι δυνάμεις του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσαν την επιχείρηση Τυφώνας για την απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και Σαουδάραβες”, από το Άντεν, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Ελ-Εχμπαρίγια.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες των υπόλοιπων διπλωματών.

Σύμφωνα με την τηλεόραση, οι διπλωμάτες έχουν φτάσει ήδη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης.

Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, απέκτησαν πρόσβαση στα παράλια της Αραβικής Θάλασσας καθώς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι Σάκρα που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Άντεν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική και τεταμένη την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των “Λαϊκών Επιτροπών” που αντιστέκονται στους Χούτι σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι άνδρες εφαρμόζουν το δικό τους νόμο σε γειτονιές της πόλης, απαγορεύουν την κυκλοφορία και κλείνουν δρόμους στήνοντας οδοφράγματα με πέτρες και κορμούς δέντρων.

Αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν επίθεση σε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων και φορτηγών των σιιτών ανταρτών Χούτι που κατευθύνονταν από την πόλη Σάκρα προς το Άντεν, στη νότια Υεμένη, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Απομακρύνει το προσωπικό του και ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν σήμερα να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό τους από τη Σαναά, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Μια πηγή του ΟΗΕ είπε ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού, περισσότερα από 100 άτομα, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο και αναμένεται ότι θα μεταφερθούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ιορδανία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, ο Τζαμάλ Μπενόμαρ, αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Έως 6 μήνες ενδέχεται να διαρκέσουν οι επιχειρήσεις

Αρχικά, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της είχαν ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα ενός μήνα όμως «αυτό (οι αεροπορικές επιχειρήσεις) ενδέχεται να διαρκέσει 5 έως 6 μήνες» δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επιδρομών που έχει εξαπολύσει ο συνασπισμός από την Πέμπτη και που έχουν επιτρέψει, κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταστραφούν 21 πύραυλοι Scud.

Ο ίδιος κατήγγειλε την «υποστήριξη που παρέχει σε υλικοτεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» η Τεχεράνη στο κίνημα των Χούτι και επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «5000 Ιρανοί, (στελέχη) της Χεζμπολάχ (του Λιβάνου) και Ιρακινοί πολιτοφύλακες (που πρόσκεινται στην Τεχεράνη) έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο στην Υεμένη».

Οι διπλωμάτες των χωρών του Κόλπου εξήγησαν ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της αποφάσισαν να ενεργήσουν εναντίον των Χούτι όταν δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, μετακινήσεις πυραύλων Σκουντ προς τα βόρεια της χώρας και τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, με δυνατότητα να πλήξουν ένα μεγάλο τμήμα της σαουδαραβικής επικράτειας.

«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν μέσω τρομοκρατικών ενεργειών στον Κόλπο» υποστήριξε ένας αξιωματούχος αναφέροντας ως παράδειγμα το Μπαχρέιν (βασίλειο όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα σιιτικός), τις ανατολικές επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας (όπου βρίσκεται η σιιτική μειονότητα του βασιλείου) και ενδεχομένως τις «πρωτεύουσες» του Κόλπου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα