Χασμπάρα σημαίνει προπαγάνδα: Ο Μπίμπι βομβαρδίζει ξανά τη Γάζα για να γλιτώσει τη φυλακή

Χασμπάρα σημαίνει προπαγάνδα: Ο Μπίμπι βομβαρδίζει ξανά τη Γάζα για να γλιτώσει τη φυλακή
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Η δημοσιογράφος και πρώην πολεμική ανταποκρίτρια Ντίνα Βαγενά, γράφει για τους βομβαρδισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη και τις πραγματικές αξιώσεις του Νετανιάχου.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, λίγες μέρες μετά τις εκλογές στο Ισραήλ, τα λέγαμε μέσω skype με τη Γ… μιά ισραηλινή φίλη (από γονείς Ρουμανοεβραίους) με την οποία γνωριστήκαμε προ ετών στην Κρήτη και που το χιούμορ και την κοφτερή της γλώσσα εκτιμώ βαθύτατα.

-“Τί έγινε θα τον βάλετε μέσα αυτή τη φορά τον Μπίμπι”;

-“Χμμ, δε νομίζω. Πάλι θα τη γλυτώσει”, η απάντησή της. “Θα βρει μια αφορμή, θα βομβαρδίσει ξανά τη Γάζα, θα ξαμολύσει πάλι τους εποίκους στους δρόμους, θα βάλει μπρος τη χασμπάρα και σε δυό-τρεις μήνες θα ξαναγίνουν εκλογές. Αφού την ξέρεις την κατάσταση…”.

Η φίλη μου η Γ… είχε δίκιο.

“Χασμπάρα” στα εβραϊκά σημαίνει “εξήγηση” ή “αιτιολόγηση”. Αλλά, εδώ και δεκαετίες, κυρίως μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967, αποτελεί τον διεθνοποιημένο όρο για την ισραηλινή προπαγάνδα. Είναι η σημειολογία με την οποία το κράτος του Ισραήλ απευθύνεται μέσω συμμάχων κυβερνήσεων και συναινούντων ΜΜΕ σε κοινά πολιτών της Δύσης, επιδιώκοντας υποστήριξη για την κατοχή και τον εποικισμό των εδαφών της Παλαιστίνης, μια κατοχή που όλο και περισσότερο δυσκολεύεται να δικαιολογήσει: Με δυό λόγια, όσοι αντιστέκονται είναι “τρομοκράτες”, όσοι ασκούν κριτική είναι “αντισημίτες” και η συχνότατα απρόκλητη βία εναντίον Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών, καθώς και οι αρπαγές γης και περιουσιών Παλαιστινίων από Εβραίους εποίκους είναι fake news.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Μόνο το Ισραήλ δικαιούται να σκοτώνει με διεθνή ασυλία

Αυτή τη χασμπάρα παρακολουθούμε τις μέρες αυτές να παρουσιάζεται στο πλέον επίσημο επίπεδο και στην Ελλάδα. Ενώ ο (μεταβατικός για την ώρα) πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ισοπεδώνει άλλη μια φορά τη Γάζα και τα πτώματα αμάχων Παλαιστινίων (και γυναικών και παιδιών) συσσωρεύονται, το αφήγημα, τελείως προβλέψιμο, είναι μια άκρως αιματηρή, φρικιαστική Μέρα της Μαρμότας: Σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ. Το Ισραήλ πλήττεται από τις ρουκέτες των ισλαμιστών της Χαμάς. Οι ισραηλινοί πολίτες τρέχουν να σωθούν στα καταφύγια. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η Χαμάς και οι λοιποί φανατικοί στη Λωρίδα της Γάζας είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα πολυάριθμα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών. Σύμπέρασμα; Στους Παλαιστίνιους, είναι θέμα αρχής, δεν επιτρέπεται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Μόνο το Ισραήλ δικαιούται να σκοτώνει με διεθνή ασυλία.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

 

Και ο Μπίμπι, 12 χρόνια ήδη πρωθυπουργός, τώρα πιά απελπισμένος κυριολεκτικά, επιδιώκει να κρατηθεί στην καρέκλα μπας και αποφύγει τελικά τη φυλακή για όλες τις κατηγορίες διαφθοράς που τον βαραίνουν. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τουλάχιστον έχει κερδίσει χρόνο. Κατάφερε να εμποδίσει τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Γιάιρ Λαπίντ, να σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση συνασπισμού και επιδιώκει την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο, για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό, βάφοντας ξανά τα χέρια του με το αίμα Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Οι σύμμαχοί του υπερεθνικιστές ακροδεξιοί (ανάμεσά τους Εβραίοι φασίστες όσο οξύμωρο και να φαντάζει αυτό) του έχουν παράσχει πολύτιμη συνδρομή. Ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί πρωταγωνίστησαν σε συντονισμένα πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων -Αράβων του Ισραήλ όπως λέγονται όσοι έμειναν μέσα στην επικράτεια του ισραηλινού κράτους των συνόρων του 1948 -1,8 εκατομμύρια πληθυσμός σήμερα. Βίντεο στα social media από τη Γιάφα, τη Λοντ, την Ακκρα, τη Ναζαρέτ, τη Μπιρσίβα και άλλες πόλεις μέσα στο Ισραήλ όπου ακόμα και πάνοπλοι ένστολοι είχαν τεθεί επικεφαλής στα γιουρούσια αφιονισμένων εβραϊκών όχλων, σήκωναν την τρίχα! Ευκαιρία για τον Νετανιάχου να υποσχεθεί επισκεπτόμενος τη Λοντ την περασμένη Πεμπτη, ακόμα και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων (που ως τώρα δρουν μόνο στα Κατεχόμενα και στην Ιερουσαλήμ) και μέσα στην ισραηλινή επικράτεια, στο όνομα της αποκατάστασης της “τάξης”.

Παλαιστίνη AP

 

Ομως, αυτό που φοβάται ο ίδιος (όπως και όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα που στηρίζει την κατοχή) είναι ο εξελισσόμενος ξεσηκωμός της παλαιστινιακής νεολαίας. Αυτή τη φορά, αντίθετα από την πρώτη Ιντιφάντα του 1987 και τη δεύτερη του 2000, η εξέγερση δεν εκπορεύεται από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ξεκινά από μέσα από το ίδιο το Ισραήλ και η Δυτική Οχθη συντονίζεται μαζί της. Το κίνημα αυτό δεν το ελέγχουν ούτε η Χαμάς ούτε η Φάταχ της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς. Δεν υπάρχουν αρχηγοί. Ούτε συνομιλητές για “συννενοήσεις” με το κράτος του Ισραήλ. Το αποτελεί μια νεολαία που συννενοείται αποτελεσματικά μεσω Twitter και TikTok.

Θρησκευόμενοι και κοσμικοί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, οι συμμετέχοντες έχουν μία κοινή γλώσσα -την εθνική αυτοδιάθεση. Και έρχονται να κάνουν κουρελόχαρτο την αντίληψη των τελευταίων χρόνων που έθετε το Παλαιστινιακό εκτός ατζέντας. Την αντίληψη που ήθελε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ σε γενικές γραμμές παραιτημένους στα περιθώρια της επιβίωσης που τους επιτρέπει ένας μόνιμος έλεγχος από το Τείχος του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Δεν είναι τυχαίος εδώ ο νέος όρος που λανσάρισε η χασμπάρα: “Μικτές πόλεις”. Αφορά τα ισραηλινά αστικά κέντρα με σημαντική τη μειοψηφία των Αράβων του Ισραήλ. Πόλεις όπως η Γιάφα, η Χάιφα, η Ράμλε και η Λοντ, έχουν επανειλημμένα προπαγανδιστεί ως παραδείγματα “συνύπαρξης Εβραίων και Αράβων”. Αλλοιώς όμως έχουν τα πράγματα στις πλείστες των περιπτώσεων. Οι παλαιστινιακής καταγωγής πολίτες του Ισραήλ είναι στην πράξη πολίτες β΄ κατηγορίας. Δεν είναι απλώς και μόνο αποδέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών από Εβραίους γείτονές τους, κυρίως από όσους έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα στο Ισραήλ. Υπόκεινται συχνότατα σε νομικοφανείς ή όχι καταναγκασμούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους ώστε να πάρουν τη θέση τους Εβραίοι, συνήθως έποικοι ή σπουδαστές ιερατικών σχολών. Δεν έχει σημασία ποιοί θα πάνε εκεί, αρκεί “να φύγουν οι Αραβες”…

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε κοινές δηλώσεις Τύπου με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, στην Ιερουσαλήμ, 30 Αυγούστου 2020 AP

 

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Ο νόμος για το “εθνικό εβραϊκό κράτος” του 2018 που πέρασε η τότε κυβέρνηση Νετανιάχου, στην πράξη υποβίβασε και επισήμως τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ: όχι ακριβώς πολίτες, αλλά κάτοικοι υπό ανοχή μέσα σε ένα εβραϊκό κράτος.

Και να πού τελικά βρίσκεται το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι (κατά κανόνα νομίμως οπλοφορούντες) ακροδεξιοί συντελεστές των εβραϊκών “Νυκτών των Κρυστάλλων” κυρίως στη νέα γενιά Αράβων του Ισραήλ: “Εάν επιμένετε να διεκδικείτε τα δικαιώματα τα οποία εμείς λέμε στον έξω κόσμο ότι έχετε, να ξέρετε ότι θα το πληρώσετε πολύ ακριβά”.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα