“Χρυσή Πένα της Ελευθερίας”: Στον Jimmy Lai και στο Apple Daily Newsroom το βραβείο κατά της λογοκρισίας

“Χρυσή Πένα της Ελευθερίας”: Στον Jimmy Lai και στο Apple Daily Newsroom το βραβείο κατά της λογοκρισίας
(AP Photo/Vincent Yu)

Στον Jimmy Lai και στο Apple Daily Newsroom, απονεμήθηκε το βραβείο "Χρυσή Πένα της Ελευθερίας".

Η “Χρυσή Πένα της Ελευθερίας”, το ετήσιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ειδήσεων (WAN-IFRA) -στην οποία εντάσσεται και η 24 MEDIA- απονεμήθηκε στον εκδότη Jimmy Lai και στο προσωπικό της αίθουσας ειδήσεων της Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ.

Το βραβείο, που ουσιαστικά θεσμοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μέσων Ειδήσεων του 2021, υπογραμμίζει «τους φόβους και τις προκλήσεις των δημοσιογράφων στο Χονγκ Κονγκ, την περιοχή και τον κόσμο ενόψει των αυξανόμενων περιορισμών στην ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους αξιόπιστα και ανεξάρτητα».

«Η φυλάκιση ενός εκδότη, η σύλληψη ενός αρχισυντάκτη και των ανώτερων συναδέλφων του, το κλείσιμο μιας αίθουσας σύνταξης και ενός τίτλου μέσων ενημέρωσης – το βραβείο Χρυσής Πένας 2021 αναγνωρίζει και αναλογίζεται όλα αυτά», δήλωσε ο Warren Fernandez, πρόεδρος του World Editors Forum, κατά την ανακοίνωση του βραβείου.

«Η δημοσιογραφία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ιστορίας», είπε ο Sebastien Lai, αποδεχόμενος το βραβείο εκ μέρους του φυλακισμένου πατέρα του, Jimmy, και του προσωπικού της Apple Daily Hong Kong.

«Καταγράφει το τώρα και ενημερώνει το μέλλον. Είναι μια επιταγή ενάντια στους ισχυρούς και η φωνή του λαού σε περιόδους διαμάχης. Με το κλείσιμο της Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ και την καταστολή της δημοσιογραφίας σε όλη την περιοχή, θα υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που θα λάμπουν φως σε αυτές τις σκοτεινές γωνιές», συνέχισε.

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το βραβείο, αλλά σας παρακαλώ να έχετε στη σκέψη σας τον μπαμπά, την αίθουσα σύνταξης της Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ και τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ καθώς εξελίσσονται αυτά τα γεγονότα».

Μέχρι την τελική έντυπη έκδοσή του στις 24 Ιουνίου 2021, η Apple Daily ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς κινεζόφωνες εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ. Όμως, στις 17 Ιουνίου, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησαν τον αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια για να συλλάβουν τον αρχισυντάκτη Ryan Law και τέσσερα άλλα ανώτερα στελέχη και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας καθώς και εκείνα του ιδρυτή, Jimmy Lai – ο οποίος τότε είχε ήδη ήταν στη φυλακή για περισσότερους από επτά μήνες. Μια εβδομάδα αργότερα, η εφημερίδα αναγκάστηκε να κλείσει.

Μετά την ψήφιση του νόμου για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο του 2020, που οι αντίπαλοι λένε ότι περιορίζει σοβαρά την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Jimmy Lai συνελήφθη στις 10 Αυγούστου στο σπίτι του για φερόμενη συνεννόηση με ξένες δυνάμεις – έγκλημα σύμφωνα με το νέα νομοθεσία. Το ίδιο πρωί, στο Apple Daily Newsroom επιτέθηκαν περισσότεροι από 200 αξιωματικοί εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Lai αφέθηκε σύντομα ελεύθερος με εγγύηση, αλλά στις 3 Δεκεμβρίου 2020, είχε συλληφθεί για άλλη μια φορά για τη συμμετοχή του σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις. Παραμένει στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας έξι διαφορετικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Τζίμι Λάι υπήρξε ειλικρινής επικριτής του ελέγχου του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ και υψηλού προφίλ υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, καθιστώντας τον ίδιο και την εταιρεία μέσων ενημέρωσης του, τακτικούς στόχους για τις αρχές.

Το 2013, μια ομάδα μασκοφόρων έστησε ενέδρα στο σπίτι του, απειλώντας εργάτες και καίγοντας χιλιάδες αντίτυπα της Apple Daily. Ένα χρόνο αργότερα, αξιωματούχοι κατά της διαφθοράς εισέβαλαν στο σπίτι του κ. Λάι για έγγραφα που διέρρευσαν που έδειχναν ότι είχε δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε φιλοδημοκρατικές ομάδες ενόψει των διαδηλώσεων του Occupy Movement το 2014.

Αφού έφυγε από την Κίνα σε ηλικία 12 ετών και εγκαταστάθηκε στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζίμι Λάι εργάστηκε από την ταπεινή αρχή για να ηγηθεί μιας επιτυχημένης αυτοκρατορίας κατασκευής ενδυμάτων. Μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, έγινε ένθερμος επικριτής της κυβέρνησης του Πεκίνου. Ίδρυσε την Next Media και, το 1995, κυκλοφόρησε την Apple Daily, η οποία σύντομα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν η Apple Daily έγινε σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας και της δημόσιας διαφωνίας. Η αντικυβερνητική της θέση είχε ως αποτέλεσμα διαφημιστικά μποϊκοτάζ, καθώς και διαδικτυακές εισβολές και επιθέσεις.

Τον Απρίλιο του 2021, η Apple Daily δημοσίευσε μια επιστολή που ο Τζίμι Λάι είχε στείλει στο προσωπικό από το κελί της φυλακής του: «Η ευθύνη ενός δημοσιογράφου [είναι] να τηρεί τη δικαιοσύνη», έγραψε. «Η εποχή καταρρέει μπροστά μας και είναι καιρός να σηκώσουμε το ανάστημά μας».

Σχετικά με τη “Χρυσή Πένα της Ελευθερίας”

Η Χρυσή Πένα της Ελευθερίας είναι το ετήσιο βραβείο του WAN-IFRA, το οποίο αναγνωρίζει άτομα ή οργανισμούς που έχουν συνεισφέρει εξαιρετική στην υπεράσπιση και την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου.

Ένας από τους στόχους της Χρυσής Πένας είναι να στρέψει την προσοχή του κοινού στις καταπιεστικές κυβερνήσεις και στους δημοσιογράφους που τις πολεμούν. Ο βραβευμένος προτείνεται από μια μικρή λίστα υποψηφίων από το συμβούλιο του Παγκόσμιου Φόρουμ Συντακτών. Η πρώτη Χρυσή Πένα της Ελευθερίας απονεμήθηκε το 1961.

 

Σημειώνεται πως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειδήσεων (World News Day) το NEWS 24/7 μετείχε στη συντονισμένη δράση μεταφέροντας το μήνυμα #JournalismMatters και αναδεικνύοντας τη σημασία της αξιόπιστης δημοσιογραφίας πάνω στην κλιματική κρίση.

Συγκεκριμένα, το NEWS 24/7 δημοσίευσε αρθρογραφία πάνω στην κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει την αύξηση της μετανάστευσης καθώς και την σημασία της παρακολούθησης των διαστημικών αποβλήτων, η οποία μπορεί να προλάβει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα