Οικονομική βοήθεια 14 - 18 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία έναντι αύξησης της τιμής αερίου

Οικονομική βοήθεια 14 - 18 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία έναντι αύξησης της τιμής αερίου

Οικονομική βοήθεια ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα στο Κίεβο τη χορήγηση βοήθειας 14 - 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών, έναντι της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του παγώματος μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ που θα χορηγηθεί προς την Ουκρανία για τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία θα εγκριθεί όταν η Ουκρανία θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

ADVERTISING

"Ελπίζουμε να γίνει προς το τέλος του Απριλίου", σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της δόσης.

Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως προς την ενέργεια, "δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων", είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, που εφαρμόζεται κατά παράδοσιν στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις. "Δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων", τόνισε ο Νικολάι Γκεοργκίεφ προσθέτοντας ότι νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού.

Η συνολική οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς το Κίεβο την προσεχή διετία θα ανέλθει σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία, ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network