Δανία: Τέλος στα περιοριστικά μέτρα από 10 Σεπτεμβρίου – “Ό κορονοϊός δεν αποτελεί πια απειλή για εμάς”

Δανία: Τέλος στα περιοριστικά μέτρα από 10 Σεπτεμβρίου – “Ό κορονοϊός δεν αποτελεί πια απειλή για εμάς”
Άνθρωποι στην Κοπεγχάγη 2021 Martin Meissner / Associated Press

Έτοιμη να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα είναι η Δανία, με το υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζει τον ιό ως μία "μη κρίσιμη απειλή για την κοινωνία".

“Κάθε τέλος και μια νέα αρχή”. Φράση που, ειδικά στο -τρανό- παράδειγμα της Δανίας αποκτά ειδικό βάρος, αποπνέοντας έναν ευχάριστο αέρα κανονικότητας για τους Δανούς που μπορούν πλέον να ατενίζουν με σαφώς μεγαλύτερη αισιοδοξία την έλευση του Σεπτεμβρίου, το πρώτο 10ήμερου του οποίου θα σηματοδοτήσει τη δική τους νέα αρχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα (είχαν ήδη αρθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα) αναμένεται να αρθούν στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς ο κορονοϊός “δεν αποτελεί πλέον μία κρίσιμη απειλή για την κοινωνίας μας”.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Magnus Heunicke, προαναγγέλλοντας την ολική επιστροφή των Δανών στην κανονικότητα, η οποία επισφραγίζει και επιβραβεύει την επιτυχημένη διαχείριση και τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.

“Η επιδημία είναι υπό έλεγχο, έχουμε επίπεδα ρεκόρ εμβολιασμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να πάρουμε για την Covid-19”, δήλωσε ο Magnus Heunicke, ο οποίος πάντως ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση, καθώς, “παρά την καλή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η επιδημία δεν έχει τελειώσει”, γεγονός που κρατά την κυβέρνηση σε ετοιμότητα ώστε “να ενεργήσουμε άμεσα σε περίπτωση όπου η πανδημία απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας”.

Η Δανία είναι η τρίτη πιο εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian (επικαλείται το Our World in Data), με το 71% του πληθυσμού να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη Τετάρτη η χώρα ανακοίνωσε πως η απόσταση που ορίζεται για να χαρακτηριστεί κανείς ως “σε στενή επαφή” με κάποιον που έχει βρεθεί θετικός, διαμορφώνεται στο ένα μέτρο αντί για δύο. Πλέον, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδό τους σε εστιατόρια, μουσεία και γήπεδα, ενώ το εν λόγω χαρτί δεν θα είναι απαραίτητο και για την είσοδό τους στα νυχτερινά κέντρα.

Οι μοναδικοί περιορισμοί που παραμένουν σε ισχύ αφορούν στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα