Debate: Το λάθος Τραμπ που ενδέχεται να κρίνει τις εκλογές

default image

Η δήλωση-άρνηση, όπως την αντιλαμβάνονται- αυτή του Ντόνταλντ Τραμπ να αποδεχθεί εκ προοιμίου το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει καθοριστική στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας

Αποστολή στη Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο διεκδικητές της Αμερικανικής προεδρίας ήταν χθες το βράδυ. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, ή Ντόναλντ Τραμ και Χίλαρι Κλίντον βρέθηκαν στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, δεν αντάλλαξαν για δεύτερη φορά -ως είθισται- χειραψία, πήραν τις θέσεις τους και ξεκίνησαν ο καθένας τον δικό του αγώνα αφενός να κερδίσουν τις εντυπώσεις και αφετέρου να πείσουν όσους εξακολουθούν να παραμένουν αναποφάσιστοι μπροστά στις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Σύμφωνα με την καθιερωμένη δημοσκόπηση από το CNN μετά το τέλος της τηλεμαχίας, η Χίλαρι Κλίντον για τρίτη φορά αναδεικνύεται νικήτρια με 52% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, έναντι 38% που έχει ο Τραμπ.

Η ‘βόμβα’ Τραμπ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ανέβηκαν οι τόνοι, αντηλλάγησαν βαρείς χαρακτηρισμοί ένθεν κακείθεν, συνεχίστηκε το γαϊτανάκι ανακύκλωσης των αποκαλύψεων και για τους δυο, οι δυο υποψήφιοι τοποθετήθηκαν σε ερωτήματα για την δικαιοσύνη, τη μετανάστευση, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Η «βόμβα» Τραμπ βέβαια, όταν άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό ότι μπορεί να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιο και αν είναι, ήταν αυτό που άνοιξε μεγαλύτερη συζήτηση μετά το τέλος της τηλεμαχίας. Ως ιδιαίτερα παρορμητικός και απρόβλεπτος, ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια, αφήνοντας διάφορα σενάρια να αιωρούνται την ώρα που ο υποψήφιος για την προεδρία Mike Pence, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το debate σε πολιτική εκπομπή του CNN στην ίδια ερώτηση απάντησε ξεκάθαρα ότι σίγουρα θα δεχθούμε το αποτέλεσμα. Προσπαθώντας να τα «μαζέψει», μετά το τέλος της τηλεμαχίας η επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Kellyanne Conway, πάλι στο CNN είπε ότι (ο Τραμπ) θα δεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών, γιατί θα τις κερδίσει…

Σύμφωνα με αναλυτές η δήλωση-άρνηση, όπως την αντιλαμβάνονται- αυτή του Ντόνταλντ Τραμπ να αποδεχθεί εκ προοιμίου το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει καθοριστική στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «αποτελεί απόκλιση από μια από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της Αμερικανικής Δημοκρατίας: την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά από την εκλογική αναμέτρηση».

Νικητής του debate, ο δημοσιογράφος

Την «παρτίδα» ωστόσο έσωσε ο Chris Wallace. O βραβευμένος με τρία Emmy δημοσιογράφος του συντηρητικού ειδησεογραφικού δικτύου FOX 5. Για πολλούς ήταν ο νικητής του debate και για την πλειοψηφία, ο καλύτερος συντονιστής-δημοσιογράφος των τεσσάρων τηλεμαχιών -τρία για τους υποψήφιους για την προεδρία και ένα για τους υποψήφιους αντιπροέδρους-. Κατηύθυνε τη συζήτηση, χωρίς να κυριαρχεί σε αυτήν, οι ερωτήσεις του ήταν ισοβαρείς και ξεκάθαρες και προς τους δυο υποψηφίους, που αντίστοιχα ζητούσαν ξεκάθαρες απαντήσεις, τις οποίες όταν οι υποψήφιοι δεν τις έδιναν φρόντιζε να τους το επισημαίνει.

Πέρα ωστόσο από αυτή καθεαυτή χθεσινοβραδινή –τελευταία- συνάντηση των δυο υποψηφίων, τα όσα ειπώθηκαν, τις αλληλοκατηγορίες και τους εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς, η πλειονότητα των Αμερικανών σκεπτόμενων ψηφοφόρων φαίνεται να κρατά μια στάση αναμονής από τον αέρα της νίκης της Χίλαρι Κλίντον, ακόμα και αν πρόσκειται στο Δημοκρατικό στρατόπεδο. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να είναι εμφανώς υπέρ της πρώην υπουργού των εξωτερικών, με το mainstream αμερικανικό μιντιακό σύστημα να είναι στο πλευρό της, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Συνάδελφοι δημοσιογράφοι σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται και αυτοί μάλλον κάπως πιο αποστασιοποιημένοι από τα ποσοστά στήριξης που παρουσιάζονται καθημερινά υπέρ της κας Κλίντον.

Το ‘Τσίρκο’ της προεκλογικής εκστρατείας

Από την άλλη πλευρά, η κριτική που ασκείται στα όσα καθημερινά λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της πολιτικής (sic) αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο στρατοπέδων είναι τεράστια. Δεν είναι καθόλου λίγοι και αυτοί που αποκαλούν την προεκλογική εκστρατεία, ιδίως την τελευταία περίοδο με τα debates, «τσίρκο». Άλλοι το τοποθετούν πιο κομψά. Κάνουν λόγο για την πιο «περίεργη» προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων αρκετών ετών.

Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν τη φράση «είναι ντροπή» για όλα αυτά που συμβαίνουν με τις αποκαλύψεις και για τους δυο υποψηφίους. Πάντως σχεδόν κατά το ήμισυ το εκλογικό σώμα θα στηρίξει με την ψήφο του το «μη χείρον, βέλτιστον». Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας το ποσοστό για αυτό ανέρχεται στο 48%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι σημασία έχουν οι πολιτικές θέσεις του κάθε υποψηφίου και όχι τόσο ο χαρακτήρας του.  

Όπως και να έχει πάντως, 20 ημέρες πριν τις εκλογές είναι διάστημα αρκετό να γίνουν και να  δούμε πολλά ακόμα. Τα όσα είπε πριν λίγες ώρες ο Τραμπ για το αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου ήδη έδωσαν το σύνθημα και εμφανίστηκαν τα πρώτα άρθρα που μιλούν για στημένες εκλογές. Το αν, σε ποια έκταση και με ποια επιχειρηματολογία (περί στημένων εκλογών) θα συνεχιστεί απομένει να το δούμε… 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα