Διάγγελμα Μακρόν: Απέκλεισε το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Διάγγελμα Μακρόν: Απέκλεισε το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Ο Εμανουέλ Μακρόν 2022 Christophe Petit Tesson/AP

Για τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων της γαλλικής Βουλής μίλησε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απέκλεισε την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τι ανέφερε.

Για υποχωρήσεις και συνεργασίες έκανε λόγο στο ολιγόλεπτο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό.

Στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε αρχικά για την ισχυρή αποχή στις εκλογές της Κυριακής. Απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, είπε: «Στις 24 Απριλίου ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας σε εμένα εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήθελα εδώ να συγχαρώ τους βουλευτές που κέρδισαν τις ψήφους σας. Η σκέψη μου είναι και στους απερχόμενους βουλευτές, τους ηττημένους».

Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος «Καταρχάς, δεν μπορώ να αγνοήσω την έντονη αποχή που μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στις συλλογικές μας δράσεις στις μεγάλες δημοκρατικές συνεδριάσεις. Ούτε μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα, τις βαθιές διαιρέσεις που διατρέχουν τη χώρα μας και αποτυπώνονται στη σύνθεση της νέας Βουλής».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους ηγέτες των κομμάτων της Βουλής. «Οι περισσότεροι από τους ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν αποκλείσει την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, επιπλέον, κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται. (…) Πιστεύω λοιπόν ότι είναι δυνατόν, στην κρίσιμη στιγμή που ζούμε, να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ελπίζω λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες, ότι αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα» συνέχισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε στη συνέχεια έκκληση ώστε «να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά» ως απάντηση στα «κατάγματα» που αποκαλύφθηκαν από τις βουλευτικές εκλογές. «Καμία πολιτική δύναμη σήμερα δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της. Η προεδρική πλειοψηφία είναι πράγματι σχετική», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ζαν-Λικ Μελανσόν: Να παραιτηθεί ο Μακρόν αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν αντέδρασε αμέσως στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πραγματικότητα εκτός από αυτό: η εκτελεστική εξουσία είναι αδύναμη και η Εθνοσυνέλευση ισχυρή. Τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψει να αγνοηθεί η δημοκρατική απαίτηση. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να παραιτηθεί», είπε, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέφερε το όνομα της Ελίζαμπεθ Μπορν στην ομιλία του.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρακάμψουμε την πραγματικότητα: ο Πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της», επανέλαβε. «Η δύναμη πρέπει να παραμείνει με το νόμο της δημοκρατίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να περάσει ή να αποτύχει. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε περισσότερο, αφού η πραγματικότητα είναι αυτή που θα παραμείνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα