Διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Επικίνδυνες ουσίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο, περιέχει ραδιενεργό υγρό που διέρρευσε στη Φουκουσίμα. Φράγμα έστησε η Tepco

Νέα διαρροή ραδιενεργού υγρού, μικρό μέρος του οποίου απορρίφθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, εντοπίστηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, η Tepco.

Τεχνικοί έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού για να βρουν την αιτία της διαρροής, η οποία προκλήθηκε κοντά σε σύστημα καθαρισμού μολυσμένων υδάτων, διευκρίνισε η Tepco.

Ποσότητα 45 τόννων μολυσμένου ύδατος βρέθηκε γύρω από έναν συμπυκνωτή και στήθηκε φράγμα με σακιά με άμμο για να εμποδιστεί η διαφυγή του νερού.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιημένου μολυσμένου υγρού παρέμεινε στο εσωτερικό του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται το σύστημα καθαρισμού, αλλά περίπου 300 λίτρα πιστεύεται ότι πέρασαν σε υδρορροή που καταλήγει στον ωκεανό, διευκρίνισε αξιωματούχος της Tepco.

Το νερό αυτό περιέχει ραδιενεργές ουσίες, όπως καίσιο 137 και ιώδιο 131, αλλά σε επίπεδα "παρόμοια ή ελαφρώς ανώτερα" με αυτά που εντοπίστηκαν στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προσέθεσε.

Άλλες επικίνδυνες ουσίες, όπως ραδιενεργό στρόντιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των οστών, είναι επίσης παρούσες στο μολυσμένο νερό, αλλά θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες προτού μπορέσει να επιβεβαιωθεί αυτό, σύμφωνα με την Tepco.

"Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας για το πρόβλημα που προέκυψε" στο σύστημα καθαρισμού των υδάτων, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Τις εβδομάδες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, το οποίο προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η Tepco απέρριψε 10.000 τόννους ελαφρά ραδιενεργού ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αναλύσεις που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι η ραδιενέργεια διασκορπίστηκε στη θάλασσα και δεν απειλεί άμεσα τη ζωή των ψαριών ή των ανθρώπων.

Η Tepco διευκρίνισε ότι η διαρροή που εντοπίστηκε τώρα δεν θα εμποδίσει να επιτευχθεί ως το τέλος του μήνα μια "διακοπή με ψύξη" των αντιδραστήρων, δηλαδή η διατήρηση του πυρηνικού καυσίμου σε σταθερή θερμοκρασία κάτω των 100 βαθμών Κελσίου.

SHARE:

24Media Network