Ρωσική μονάδα έθεσε εκτός ελέγχου κατά 45 μοίρες το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ρωσική μονάδα έθεσε εκτός ελέγχου κατά 45 μοίρες το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η ρωσική διαστημική μονάδα Nauka, καθώς πλησιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τη Πέμπτη 29/7. AP

Μια επιπλέον διαστημική μονάδα, που έστειλε η Ρωσία στον διεθνή διαστημικό σταθμό, προκειμένου να επεκταθεί η ρωσική διαστημική πλευρά, αποσταθεροποίησε για κάποια λεπτά ολόκληρο τον διαστημικό σταθμό.

Όπως αποκάλυψε η NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε για 45 μοίρες εκτός ελέγχου, την Πέμπτη 29/7, όταν οι κινητήρες της νεοεμφανιζόμενη ρωσική ερευνητική μονάδα επανενεργοποιήθηκαν ανεξήγητα.

Το Nauka (σημαίνει ‘επιστήμη’) εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Cosmodrome του Καζακστάν και πέρασε από μια σειρά δυσλειτουργιών που είχαν δημιουργήσει ανησυχίες, ως προς την ομαλή σύνδεση της μονάδας με το διαστημικό σταθμό. Όπως έγραψε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, για το πρόβλημα στη σύνδεση έφταιγε το γεγονός ότι οι μηχανές του ρωσικού Nauka (χρησιμεύει ως ερευνητικό εργαστήριο, αποθηκευτική μονάδα και θυρόφραγμα που θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες της Ρωσίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) δούλευαν με υπολείμματα καυσίμων. “Η διαδικασία μεταφοράς της μονάδας Νauka από την συνθήκη πτήσης σε αυτήν της πρόσδεσης είναι σε εξέλιξη. Η δουλειά γίνεται με υπολείμματα καυσίμων της μονάδας” ανέφερε χαρακτηριστικά η Roscosmos όπου ανήκει το Nauka.

Τα επτά μέλη του πληρώματος -δυο Ρώσοι αστροναύτες, τρεις της NASA και ένας της Ευρωπαϊκή Διαστημικής Υπηρεσίας από τη Γαλλία- δεν κινδύνευσαν.  Η NASA και το TASS τόνισαν πως επρόκειτο για κάτι ακούσιο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN, το συμβάν είχε ως συνέπεια να αναβάλει η NASA τουλάχιστον έως τις 3/8 την προγραμματισμένη εκτόξευση της νέας κάψουλας Boeing CST-100 Starliner, για την πολυαναμενόμενη δοκιμαστική πτήση προς το διαστημικό σταθμό. Αυτό που έγινε την Πέμπτη 29/7 ξεκίνησε τρεις ώρες αφότου το Nauka, είχε προσκολληθεί στο διαστημικό σταθμό, ενόσω οι ελεγκτές αποστολών από τη Μόσχα εκτελούσαν διαδικασίες ‘επαναρρύθμισης’ μετά την πρόσδεση. Οι κινητήρες αεριώθησης της μονάδας επανενεργοποιθήθηκαν ανεξήγητα, προκαλώντας την έξοδο ολόκληρου του σταθμού από τη θέση πτήσης, περίπου 250 μίλια πάνω από τη γη.

Ο διευθυντής της πτήσης αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απροσδόκητη μετατόπιση στον προσανατολισμό του σταθμού εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους αυτοματοποιημένους αισθητήρες εδάφους. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα παρατηρήθηκε ‘απώλεια ελέγχου προσανατολισμού’ που διήρκεσε κοντά στα 45 λεπτά.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε από τις ομάδες πτήσεων εδάφους, οι οποίες ενεργοποίησαν τους προωθητήρες άλλης μονάδας που ήταν στο τροχιακό φυλάκιο. Περιέγραψαν τα όσα έγιναν ως ‘ανταγωνισμό’ μεταξύ των δυο μονάδων. Κατά τη διάρκεια του προβλήματος, χάθηκε η επικοινωνία με το πλήρωμα για πολλά λεπτά. Εάν η κατάσταση γινόταν πιο επικίνδυνη, το πλήρωμα θα προχωρούσε σε εγκατάλειψη της κάψουλας με προορισμό αυτήν της SpaceX του Ίλον Μασκ που είναι ακόμα σταθμευμένη στο φυλάκιο και όπως είπε η NASA “μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σωσίβια λέμβος”.

Οι μηχανές του Nauka έσβησαν, ο διαστημικός σταθμός σταθεροποιήθηκε και ο προσανατολισμός αποκαταστάθηκε. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε το πρόβλημα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για ζημιά στο διαστημικό σταθμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα