Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν για παραβίαση δικαιωμάτων

Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν για παραβίαση δικαιωμάτων
Ο Ντέρεκ Σόβιν YOUTUBE

Για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ, κρίθηκε ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν. Δεν θα κληθεί σε ομοσπονδιακή δίκη.

Ένοχος για την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ, κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, μετά την καταδίκη του σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του Αφροαμερικανού το 2020.

Ο 45χρονος Σόβιν, ο οποίος παρέμεινε γονατισμένος στον λαιμό του Φλόιντ επί σχεδόν δέκα λεπτά, τον Μάιο του 2020, μέχρι σήμερα δεν είχε παραδεχθεί κανένα σφάλμα του σε αυτήν την υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Την περασμένη άνοιξη κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από δικαστήριο της Μινεάπολις και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22,5 ετών, αλλά έχει ασκήσει έφεση.

Παράλληλα με τις πολιτειακές αρχές, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα και του άσκησε δίωξη, μαζί με τους τρεις πρώην συναδέλφους του, για καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ.

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ (Court TV via AP, Pool, File)

Τέτοιου είδους «διπλές» διώξεις επιτρέπονται στις ΗΠΑ, όμως είναι σχετικά σπάνιες και σε αυτήν την περίπτωση αντικατοπτρίζουν τη σημασία της υπόθεσης που οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο ο Σόβιν είχε δηλώσει αθώος στην κατηγορία αυτήν, όμως σήμερα άλλαξε στρατηγική, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ώστε να αποφύγει μια νέα δίκη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής του. Οι εισαγγελείς ζητούσαν να του επιβληθεί κάθειρξη 25 ετών, την οποία θα εκτίσει ταυτόχρονα με την προηγούμενη ποινή που του έχει επιβληθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα