Διώρυγα του Σουέζ: Αποκολλήθηκε το Ever Given

Διώρυγα του Σουέζ: Αποκολλήθηκε το Ever Given
This satellite image from Maxar Technologies shows the cargo ship MV Ever Given stuck in the Suez Canal near Suez, Egypt, Sunday, March 28, 2021. Two additional tugboats sped Sunday to Egypt's Suez Canal to aid efforts to free the skyscraper-sized container ship wedged for days across the crucial waterway, even as major shippers increasingly divert their boats out of fear the vessel may take even longer to free. (©Maxar Technologies via AP) AP

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την προσάραξή του στη Διώρυγα του Σουέζ, το πλοίο Ever Given απεγκλωβίστηκε και βρίσκεται ξανά εν πλω. Δεν ειναι ξεκάθαρο πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού.

Τα ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που είχε προσαράξει και κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ την 23η Μαρτίου και σύμφωνα με τον εξειδικευμένος ιστότοπο εντοπισμού πλοίων Vessel Finder το πλοίο ειναι σε κατάσταση «εν πλω».

Δεν είναι όμως σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατορθώθηκε να επανέλθει σε πλεύση στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και «διασφαλίζεται», ανέφερε η εταιρία Inchcape Shipping Services, η οποία παρέχει διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.

Η προσάραξή του εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας έκλεισε τη Διώρυγα, με αποτέλεσμα 369 σκάφη που σκόπευαν να τη διαπλεύσουν να αποκλειστούν.

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν χθες για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ νωρίτερα χθες.

To γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος 400 μέτρων προσάραξε την περασμένη Τρίτη διαγώνια στο νότιο τμήμα της Διώρυγας και έκτοτε παρεμπόδιζε τον πλου σε μια από τις βασικότερες στον κόσμο θαλάσσιες οδούς, που συγκεντρώνει πάνω από το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Το Ever Given ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Δες τις ακριβείς θέσεις των πλοίων κάθε στιγμή, μέσω δορυφορικού live χάρτη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα