Δώδεκα χρόνια μετά το "πρώτο κουδούνι" σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Νιγηρίας

Δώδεκα χρόνια μετά το "πρώτο κουδούνι" σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Νιγηρίας
TOM-SAATER

Το 2010, η ActionAid έχτισε το πρώτο σχολείο για τους κατοίκους του Hakimawa. Το πρώτο κουδούνι συγκέντρωσε 107 μαθητές και μαθήτριες.

Πριν δώδεκα χρόνια, τα παιδιά στο χωριό Hakimawa της Νιγηρίας έτρεχαν όλη μέρα ξυπόλητα στους χωματόδρομους. Δεν είχαν έτσι κι αλλιώς κάπου αλλού να πάνε, αφού δεν υπήρχε σχολείο στην περιοχή. Ζώντας σε μία αγροτική κοινότητα, χωρίς ουσιαστική κρατική μέριμνα, οι κάτοικοι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους ζούσαν για να επιβιώνουν μέχρι την επόμενη μέρα. Μέχρι εκεί μπορούσαν να τους πάνε οι προσδοκίες και τα όνειρά τους.

Όταν η ActionAid επισκέφτηκε την περιοχή το 2007, απευθύνθηκε στους κατοίκους -όπως κάνει συνήθως- για να μάθει τις ελλείψεις και τις πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα προβλήματα ήταν πολλά σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ήταν δύσκολο να αξιολογηθεί ποιο ήταν το πιο επιτακτικό. Καμία υποδομή για υπηρεσίες υγείας, οι γυναίκες γεννούσαν στο σπίτι και όποιος αρρώσταινε τον θεράπευαν με βότανα, κανένα σχολείο, καθόλου ηλεκτροδότηση.

Την απάντηση έδωσαν ομόφωνα οι ίδιοι οι κάτοικοι μέσα από τα λόγια του Hakimi Salihu, αρχηγού του χωριού: «Όταν μας επισκέφτηκαν (η ActionAid), νομίζαμε αρχικά ότι ήταν από την κυβέρνηση και χαρήκαμε πολύ, αφού στα μέρη μας τους βλέπουμε μόνο μια-δυο φορές την τετραετία. Μας ρώτησαν ποιες ήταν οι πρώτες ανάγκες μας κι εμείς τους είπαμε ότι χρειαζόμασταν τα πάντα, αφού δεν είχαμε τίποτα-ούτε νερό ούτε ρεύμα ούτε σχολείο ούτε κέντρο υγείας. Αφού συζητήσαμε, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εκπαίδευση κι έτσι ζητήσαμε να μας φτιάξουν ένα σχολείο. Αν έχουμε εκπαίδευση, μπορούμε να αποκτήσουμε και όλα τα άλλα».

Δώδεκα χρόνια μετά το
TOM-SAATER

Η απάντηση αυτή των κατοίκων ενός απομακρυσμένου χωριού της Νιγηρίας συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία των αναπτυξιακών οργανώσεων, που βλέπει την εκπαίδευση ως βασικό εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα μπορέσουν οι ίδιοι να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται-ένα καλύτερο μέλλον. Το σχολείο για τα παιδιά θα μπορέσει να διασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλη την κοινότητα, η προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών θα μπορέσει να άρει τις έμφυλες διακρίσεις και την έμφυλη βία, οι εκπαιδεύσεις των ενηλίκων θα συμβάλουν στην εξασφάλιση εισοδήματος, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στην απαίτηση λογοδοσίας από τις αρχές.

Το 2010, η ActionAid έχτισε το πρώτο σχολείο για τους κατοίκους του Hakimawa.Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι και ο αρχηγός είχε προτρέψει όλα τα σπίτια να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το πρώτο «κουδούνι» συγκέντρωσε 107 μαθητές και μαθήτριες. Ήταν πολύ περισσότεροι από όσους χωρούσε το σχολείο και από τη διαθεσιμότητα των εθελοντών δασκάλων, αλλά ήταν όλοι ευτυχισμένοι που είχαν έναν χώρο για μάθημα.

Δώδεκα χρόνια μετά το
TOM-SAATER

«Όταν είδαμε ότι ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται πολύ και δεν υπήρχαν αρκετοί δάσκαλοι, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας μάς υποσχέθηκε ότι θα στείλουν δασκάλους. Έτσι κι έγινε και μας έστειλαν 8 δασκάλους. Στη συνέχεια, περιμέναμε να μας χτίσουν και άλλα σχολεία και να συνεχίσουν ό,τι άρχισε η ActionAid», συμπληρώνει ο Hakimi Salihou.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφρική
SHARE:

24Media Network