Δολοφονία Φλόιντ: Πρώην αστυνομικός ομολόγησε την ενοχή του – Του κρατούσε τα πόδια

Δολοφονία Φλόιντ: Πρώην αστυνομικός ομολόγησε την ενοχή του – Του κρατούσε τα πόδια
Οι αστυνομικοί Τόμας Λέιν και Αλεξάντερ Κούενγκ συλλαμβάνουν τον Τζορτζ Φλόιντ Court TV via AP, Pool, File

Ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν που ήταν παρών στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ παραδέχθηκε την ενοχή του στην κατηγορία της υποβοήθησης σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού.

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια δήλωσε ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πριν δύο χρόνια αποτέλεσε αφορμή για τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πρώην αστυνομικός, Τόμας Λέιν, δήλωσε ένοχος σε μια κρατική κατηγορία για συνέργεια σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/05) ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον.

Ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν Hennepin County Sheriff's Office via AP, File


Το κράτος και η υπεράσπιση, όπως αναφέρει το NBC News, συνέστησαν από κοινού στο δικαστήριο την καταδίκη του Λέιν σε τρία χρόνια, είπε ο εκπρόσωπος, ενώ η ποινή του έχει οριστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα οι σκέψεις μου είναι για άλλη μια φορά με τα θύματα, τον Τζορτζ Φλόιντ και την οικογένειά του. Τίποτα δεν θα φέρει πίσω τον Φλόιντ. Θα έπρεπε να είναι ακόμα μαζί μας σήμερα”, είπε ο Έλισον σε δήλωσή του, τονίζοντας ότι είναι χαρούμενος που ο Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στον θάνατο του Φλόιντ.

“Είμαι χαρούμενος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στο θάνατο του Φλόιντ. Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους”, συνέχισε. “Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτή την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στο συνεχιζόμενο ταξίδι μας προς τη δικαιοσύνη”, κατέληξε.

Ωστόσο, επέλεξε να μην κάνει άλλα σχόλια, λέγοντας ότι η πολιτεία προετοιμάζεται για τη δίκη στις 13 Ιουνίου των πρώην αστυνομικών της Μινεάπολης Αλεξάντερ Κούενγκ και Του Θάο με τις κατηγορίες για δολοφονία δεύτερου βαθμού ακούσια και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου, οι τρεις πρώην αστυνομικοί που ήταν παρόντες κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, μεταξύ αυτών και ο Τόμας Λέιν, κρίθηκαν ένοχοι από ομοσπονδιακό δικαστήριο επειδή δεν παρενέβησαν για να βοηθήσουν τον Αφροαμερικανό που πέθαινε μπροστά στα μάτια τους.

Ο ανιψιός του Τζορτζ Φλόιντ, Μπράντον Γουίλιαμς, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση των ενόρκων “μικρή νίκη” και “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, όπως δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Διότι “συχνά οι αστυνομικοί σκοτώνουν μαύρους άνδρες και γυναίκες, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η απόφαση των ενόρκων στέλνει “ένα μήνυμα”. “Είναι μια καλή ημέρα για εμάς”, όμως “δεν θα έρθει πίσω ο Τζορτζ”, είχε δηλώσει από την πλευρά του ο αδελφός του Φίλονιζ Φλόιντ.

Ο τέταρτος αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, είχε κριθεί ένοχος τον Ιούνιο για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη. Αυτός ήταν που κράτησε επί σχεδόν εννέα λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, προκαλώντας του ασφυξία.

Ο Κούενγκ βρισκόταν στην πλάτη του Φλόιντ και ο Λέιν του κρατούσε τα πόδια. Ο Θάο κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα