ΕΕ: “Η πληρωμή του αερίου σε ρούβλια είναι παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”

ΕΕ: “Η πληρωμή του αερίου σε ρούβλια είναι παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”
Φυσικό αέριο ISTOCK

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ορθά-κοφτά ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η πληρωμή της ενέργειας σε ρούβλια μέσω του ρωσικού συστήματος μετατροπής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στη Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σημείωσε.

Παράλληλα εξέφρασε την αλληλγγύη όλων των μελών της ΕΕ στη Βουλγαρία και την Πολωνία για τις οποίες η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του αερίου ακριβώς γιατί αρνήθηκε να πληρώσουν σε ρούβλια.

Αναλυτικά τόνισε: H πρόσφατη απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία σηματοδοτεί αλλη μία καμπή στην κρίση. Πρόκειται για αδικαιολόγηση παραβίαση των συμβάσεων και μία προειδοποίησει ότι το οποιοδήποτε κράτος μπορεί να είναι το επόμενο.

Η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των συμβάσεων και αυτό το έχει διαμηνύσει επισήμως η επιτροπή στα κράτρη μέλη. Είναι απολύτως θεμιτό να την απορρίψουμε. Οι πληρωμές σε ρούβλια οδηγούν σε σαφή παραβίαση των κυρώσεων. Παρέχουν περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσική κεντρική τράπεζα.

“Επειδή η επόμενη πληρωμή στην Gazprom είναι προγραμματισμένη από πολλές εταιρίες στα μέσα Μαϊου ξεκαθαρίζουμε και πάλι ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην καλή πίστη της Gazprom. To συμβούλιο υπογράμμισε σήμερα τη σημασία της ενότητας και της συνοχής στις γραμμές μας”

Πρέπει, άρα, να αναβαθμιστούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου. Πρέπει να εξετάσουμε το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο των μέτρων συντονισμού της ζήτηση καθώς και τη βέλτιστη χρήση των δικτυών φυσικού αερίου.

Είναι επίσης προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Και τέλος πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Ελληνας Υπουργός Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας.

Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Πομπιλί: Να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», είπε η υπουργός της Γαλλίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Πομπιλί, οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τη βιομηχανία των δύο χωρών. Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, ενώ η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Πομπιλί τόνισε ότι η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας ενισχύει την ανάγκη της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη εργάζονται με την Επιτροπή, για να βάλουν σε εφαρμογή την κοινή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα