ΕΕ: “Μαύρος καπνός” για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Η εξαίρεση “για τα μάτια” της Ουγγαρίας που διχάζει

ΕΕ: “Μαύρος καπνός” για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Η εξαίρεση “για τα μάτια” της Ουγγαρίας που διχάζει
Αγωγός πετρελαίου 2022 Al Grillo/AP

Χωρίς συμφωνία και πάλι οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ αναφορικά με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η διαμάχη για την πρόταση για πιο "ήπιο" μέτρο, που θα ηρεμήσει την Ουγγαρία.

Το ενδεχόμενο να βάλει “νερό στο κρασί” της αναφορικά με την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εμποδίζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Την Κυριακή (29/05) οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Το μπλοκ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια αλλά να επιτρέψει τις εισαγωγές μέσω αγωγών, μια πρόταση που θα επέτρεπε στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσουν να προμηθεύονται μέσω του αγωγού Druzhba της Σοβιετικής εποχής που διασχίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ έχει “παγώσει” τα σχέδια. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της.

Η διαμάχη εντός ΕΕ και οι αντιδράσεις

Η διαμάχη απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το διήμερο 30 και 31 Μαΐου, η οποία πρόκειται επισήμως να ασχοληθεί με την οικονομική, πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και την κρίση στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.

Όταν η ιδέα της εξαίρεσης του πετρελαίου μέσω αγωγών διατυπώθηκε πριν από εβδομάδες, πολλά κράτη μέλη την απέρριψαν με το σκεπτικό ότι έδινε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε χώρες που μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν φθηνό ρωσικό αργό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ουγγαρία θα μπορούσε να έχει πετρέλαιο 35% φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες. Μετά από εβδομάδες αδιεξόδου, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναζητά τρόπους να βγει από την κατάσταση αυτή.

Το να μην υπάρχει συμφωνία ή να σέρνουμε τα πράγματα παραπέρα θα ήταν το χειρότερο, αλλά το να βλέπουμε εκβιαστικές κινήσεις είναι επίσης απογοητευτικό“, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει χάσμα μεταξύ της Ουγγαρίας και των παραδοσιακών συμμάχων της στην Κεντρική Ευρώπη. Ανώτερος Πολωνός διπλωμάτης είπε ότι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη λογική της πολιτικής της Βουδαπέστης για την Ουκρανία και περιέγραψε την αντίθεση στο εμπάργκο πετρελαίου ως πολιτική και όχι τεχνική.

Στην Ουγγαρία προσφέρθηκε μια διετή καθυστέρηση στην εφαρμογή του εμπάργκο πετρελαίου για να δοθεί χρόνος για την ανακατασκευή των διυλιστηρίων και τη δημιουργία νέων διόδων πετρελαίου από τη νότια γειτόνισσά της, Κροατία.

Ορισμένοι συμβουλεύουν να μην υπάρξει βιασύνη για συμφωνία, καθώς το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου δεν προβλέπεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Άλλοι πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στέλνει ένα κακό πολιτικό μήνυμα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν το πάνω χέρι στο Ντονμπάς μέσω ανηλεών χτυπημάτων πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών.

Η Ουγγαρία εξόργισε περαιτέρω ορισμένα κράτη της ΕΕ όταν είπε ότι το ζήτημα δεν θα έπρεπε καν να συζητηθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής. “Θα αναδείκνυε μόνο τις εσωτερικές μας διαιρέσεις χωρίς να προσφέρει μια ρεαλιστική ευκαιρία επίλυσης των διαφορών“, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Όρμπαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στην Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη αναζητά πόρους της ΕΕ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της, τα οποία προς το παρόν μπορούν να πάρουν μόνο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Όρμπαν παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ για τα μεσόγεια κράτη της Κεντρικής Ευρώπης σε ένα πρόσφατο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιγράφει πώς η ΕΕ μπορεί να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σε αυτό το σχέδιο, γνωστό ως RePowerEU, η Επιτροπή έκανε μια αμφιλεγόμενη πρόταση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να πουλήσουν πιστώσεις πλεονάζοντος άνθρακα που θα μπορούσαν να καταστήσουν φθηνότερη την καύση ορυκτών καυσίμων. Πρότεινε επίσης μια εθελοντική μεταφορά κεφαλαίων από άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, ορισμένα από τα κεφάλαια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα τοποθετηθούν σε ένα σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην Ουγγαρία λόγω μακροχρόνιων ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η χώρα στερήθηκε 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης του Covid της ΕΕ επειδή δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή δαπάνη των χρημάτων.

Η αντίθεση της Ουγγαρίας σημαίνει ότι άλλα μέτρα στο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των περιορισμών στις ρωσικές τράπεζες και της επιβολής παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε δεκάδες υψηλόβαθμους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην γυμνάστριας που φημολογείται ότι είναι η σύντροφος του Πούτιν και του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα