ΕΕ: Μέτρα κατά του νόμου περί “κυριαρχίας” της κυβέρνησης Όρμπαν

Διαβάζεται σε 3'
Βίκτορ Όρμπαν
Βίκτορ Όρμπαν AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και την αρχή της δημοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (07/02) ότι κάνει το πρώτο βήμα για τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Ουγγαρίας για ένα νέο νόμο που, όπως αναφέρει, παραβιάζει την αρχή της δημοκρατίας, αυξάνοντας τις εντάσεις με τη Βουδαπέστη, την ώρα που η ήπειρος εισέρχεται σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, συγκρούεται εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες σχετικά με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν την Ένωση. Τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει ο Guardian, η κρίση στη σχέση ΕΕ – Ουγγαρίας φαίνεται να περνά κρίση εν μέσω ανησυχιών ότι η ολοένα και πιο απομονωμένη ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί μια φιλική προς τη Ρωσία εξωτερική πολιτική και υπονομεύει την ενότητα της Δύσης.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει υποστηρίξει ότι πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα αιτήματα της ΕΕ, όμως οι επικριτές λένε ότι ο Όρμπαν κινείται για να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας του.
Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νόμο που δημιουργεί ένα νέο γραφείο “προστασίας της κυριαρχίας” με διευρυμένες εξουσίες για τη διερεύνηση Ούγγρων που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο βίο.

Το νέο γραφείο, του οποίου ηγείται μια προσωπικότητα με στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Fidesz, μπορεί να ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουγγαρίας πληροφορίες για άτομα και οργανώσεις, και όλα αυτά χωρίς δικαστική εποπτεία.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία για παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.

“Η Επιτροπή θεωρεί ότι η εν λόγω ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει διάφορες διατάξεις του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της ΕΕ”, δήλωσε η Επιτροπή.

Παρέθεσε έναν μακρύ κατάλογο προτύπων της ΕΕ που θεωρεί ότι ο νέος νόμος υπονομεύει, μεταξύ των οποίων “η αρχή της δημοκρατίας και τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, καθώς και “το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και σε δίκαιη δίκη”.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή στην πολύπλοκη σχέση των Βρυξελλών με τη Βουδαπέστη, καθώς ένα μέρος της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας από την ΕΕ παραμένει παγωμένο λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου και καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Υπήρξαν σημαντικές επικρίσεις για τον νέο νόμο εντός και εκτός Ουγγαρίας. Ανεξάρτητα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος είναι “ικανός να περιορίσει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου”, ενώ κορυφαίες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν προειδοποιήσει ότι αποτελεί “μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να φιμώσει όλες τις κριτικές φωνές”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης επικρίνει τον νόμο. Σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, David Pressman, δήλωσε ότι η δημιουργία του νέου γραφείου προστασίας της κυριαρχίας αντιπροσωπεύει “ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στη δημοκρατία της Ουγγαρίας”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει στην επιστολή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα