Ουκρανία: Οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνουν

Ουκρανία: Οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνουν
Φον ντερ Λάιεν - Μισέλ AP Photo/Francisco Seco

Το πρώτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Τρίτης η Ε.Ε.

Οι πρόεδροι Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσαν κοινή δήλωση, μέσω της οποίας χαιρετίζουν τη σταθερότητα των κρατών-μελών και την αποφασιστικότητα να αντιδράσουν “με σθεναρότητα και ταχύτητα” στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας, σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 5μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου και αργότερα το απόγευμα θα κατατεθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Το πακέτο περιλαμβάνει προτάσεις στοχεύοντας:

  • όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση,
  • τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές,
  • την ικανότητα ρωσικού κράτους και κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, όπως και να περιορίσουν τη χρηματοδότηση των επιθετικών πολιτικών,
  • το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο χωρίς καθυστέρηση.

«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», τονίζουν η φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Η Μεγάλη Βρετανία κάνει πράξη τις απειλές της για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με “ανανεωμένη εισβολή” στην Ουκρανία.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσους με τεράστια περιουσία, θα υποστούν κυρώσεις.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτή είναι η πρώτη δόση”, δήλωσε. “Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα”.

“Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση”, πρόσθεσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε πως, επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα