ΕΕ: Ταξιδιωτικό πιστοποιητικό μόνο για εγκεκριμένα εμβόλια;

ΕΕ: Ταξιδιωτικό πιστοποιητικό μόνο για εγκεκριμένα εμβόλια;
Εμβόλιο κατά της covid-19 μπροστά από τη σημαία της ΕΕ shutterstock

Χωρίς τα προνόμια που θα εξασφαλίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες πολίτες που έκαναν το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο

Εκτός των προνομίων που θα εξασφαλίζει το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έκαναν είτε το ρωσικό είτε το κινεζικό εμβόλιο, καθώς, σύμφωνα με το euronews, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό της Ένωσης θα ισχύει μόνο για εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια.

Το Green Pass θα αποδεικνύει ότι ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει πλήρως από τον ιό ή ότι διαθέτει αρνητικό τεστ.

Σε κλειστή συζήτηση που είχαν την Πέμπτη επί του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο δύο μέλη της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν ότι τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν από το πιστοποιητικό, καθώς δεν καλύπτονται από τη ρήτρα ευθύνης της Ευρωπαίκής Ένωσης και τον έλεγχο ποιότητας.

Μέχρι στιγμής η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο με έγκριση της εθνικής της αρχής. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχομένως να πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν.

«Ως Ούγγρος ευρωβουλευτής, θα υπογραμμίσω ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε από το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εκείνους που δεν έλαβαν εγκεκριμένο ευρωπαϊκά εμβόλιο. Όμως είναι ευθύνη της ουγγρικής κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα. Εκείνοι έριξαν τους Ούγγρους σε αυτήν την παγίδα κι εκείνοι πρέπει να το λύσουν», δήλωσε στο euronews ο ευρωβουλευτής του S&D Ίστβαν Ουιχέλι.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Green Pass θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και δεν αποκλείεται μέχρι τότε να αλλάξει και η θέση της Κομισιόν σχετικά με τα εμβόλια που δεν έχουν λάβει έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα