Έγκλημα μίσους στον Καναδά: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 4 μέλη μίας οικογένειας

Έγκλημα μίσους στον Καναδά: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 4 μέλη μίας οικογένειας
Caption, YouTube / CBS

Η οικογενειακή αυτή τραγωδία έχει προκαλέσει σοκ στον Καναδά και αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη χώρα, μετά το μακελειό σε τέμενος του Κεμπέκ το 2017 στο οποίο σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι.

Τέσσερα μέλη μιας μουσουλμανικής οικογένειας σκοτώθηκαν την ώρα που έκαναν τον περίπατό τους στο Οντάριο του Καναδά όταν ένας άνδρας τους παρέσυρε σκοπίμως με ένα φορτηγάκι, μια επίθεση την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «προμελετημένη» και η Οτάβα «μια φρικτή, ισλαμοφοβική ενέργεια».

Η τραγωδία αυτή έχει προκαλέσει σοκ στον Καναδά και αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη χώρα, μετά το μακελειό σε τέμενος του Κεμπέκ το 2017 στο οποίο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Ένα εννιάχρονο αγοράκι της οικογένειας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση, που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στην πόλη Λόντον, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τορόντο.

Ο δράστης, ο Ναθάνιελ Βέλτμαν 20 ετών, διέφυγε μετά την επίθεση, όμως συνελήφθη γρήγορα, 7 χιλιόμετρα πιο μακριά και χθες, Δευτέρα, απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απαγγελθούν εναντίον του και άλλες κατηγορίες «πιθανόν για τρομοκρατία».

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μια προμελετημένη και σχεδιασμένη ενέργεια με κίνητρο το μίσος. Πιστεύουμε ότι τα θύματα έγιναν στόχος επειδή ήταν μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Πολ Γουέιτ της αστυνομίας του Λόντον.

«Δεν υπάρχει καμία γνωστή προηγούμενη σχέση μεταξύ του υπόπτου και των θυμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Βέλτμαν δεν έχει ποινικό μητρώο, ενώ δεν συνδέεται με κάποια γνωστή οργάνωση, σύμφωνα με την αστυνομία. Όταν συνελήφθη φορούσε ένα γιλέκο που έμοιαζε αλεξίσφαιρο.

«Πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί φρικτή ενέργεια ισλαμοφοβίας», αντέδρασε χθες το βράδυ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ.

«Αυτοί οι μαζικοί φόνοι και άλλες αντίστοιχες επιθέσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν την κοινότητα που στοχοθετούν και να φοβίσουν τους ανθρώπους ότι η οικογένειά τους ίσως είναι η επόμενη», πρόσθεσε. «Κανείς δεν θα πρέπει ποτέ να ζει με αυτό τον τρόπο».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» από την επίθεση. «Στους συγγενείς των ατόμων που τρομοκρατήθηκαν από μια πράξη μίσους χθες, λέμε ότι είμαστε εδώ για εσάς. Η ισλαμοφοβία δεν έχει καμία θέση στις κοινότητές μας», έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του το Εθνικό Συμβούλιο Καναδών Μουσουλμάνων (CNMC) ανακοίνωσε ότι είναι «περισσότερο από συγκλονισμένο και ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη φρικτή επίθεση με αυτοκίνητο, κίνητρο της οποίας ήταν το μίσος εναντίον μιας μουσουλμανικής οικογένειας στο Λόντον του Οντάριο, η οποία έκανε τον περίπατό της την Κυριακή το βράδυ».

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση στο καναδικό έδαφος και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια», τόνισε ο πρόεδρος της CNMC Μουστάφα Φαρούκ.

Η μουσουλμανική ένωση Καναδά επίσης ζήτησε από τις αρχές να θεωρήσουν «αυτή τη φρικτή επίθεση ως πράξη μίσους και τρομοκρατίας».

Περίπου στις 20:40 την Κυριακή το βράδυ (03:40 ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αστυνομία, η πενταμελής οικογένεια περίμενε να περάσει μια διασταύρωση όταν ένα μαύρο φορτηγάκι «ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε».

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όμως πρόκειται για μια γυναίκα 74 ετών, έναν άνδρα 46 ετών, μια γυναίκα 44 ετών και μια έφηβη 15 ετών, τρεις γενιές μιας οικογένειας, δήλωσε ο Εντ Χόλντερ δήμαρχος του Λόντον.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, κατάγονταν από το Πακιστάν.

“Μαζική δολοφονία”

Κάτοικοι του Λόντον έχουν καταθέσει δεκάδες μπουκέτα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας. Ολονυκτία στη μνήμη των θυμάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα αργά το απόγευμα σε τέμενος της πόλης.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: πρόκειται για μια μαζική δολοφονία που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων, εναντίον κατοίκων του Λόντον, κίνητρο της οποίας ήταν ένα απερίγραπτο μίσος», κατήγγειλε ο Χόλντερ.

Η επίθεση έφερε στη μνήμη των Καναδών την επίθεση εναντίον τεμένους στο Κεμπέκ τον Ιανουάριο του 2017, η οποία θεωρείται μια από τις χειρότερες επιθέσεις αυτού του είδους σε δυτική χώρα.

Ένας Καναδός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ο Αλεξάντερ Μπισονέτ, ο οποίος την εποχή του συμβάντος ήταν 27 ετών, άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών που βρίσκονταν στο τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έξι ανθρώπους και να τραυματίσει σοβαρά ακόμη πέντε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα