“Έκλεισε” η συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ

“Έκλεισε” η συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ
Φυσικό αέριο ISTOCK

Σε ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατόρα, συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες της τσεχικής προεδρίας, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Από την πλευρά τους, Ολλανδία και Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Περίπου δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ζήτησαν ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και προκάλεσαν πληθωρισμό ρεκόρ φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Από την πλευρά τους, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία φοβούνται ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και να γίνει εκτροπή αναγκαίων φορτίων φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ. Επιδιώκουν μάλιστα αυστηρότερους όρους, όπως η αυτόματη αναστολή του ανώτατου ορίου εάν έχει ακούσιες αρνητικές συνέπειες.

Πεσκόφ: Απαράδεκτη η παρέμβαση στις τιμές της αγοράς

απόφαση της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι παρέμβαση στις τιμές της αγοράς και απαράδεκτη, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπος του Κρεμλίνου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η απόφαση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου από τις 15 Φεβρουαρίου είναι «επίθεση» στις τιμές της αγοράς και απαράδεκτη», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα