Εκλογές στη Γερμανία: Στο κόκκινο” οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Νέες συζητήσεις

Εκλογές στη Γερμανία: Στο κόκκινο” οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Νέες συζητήσεις
AP Photo/Michael Probst

Νέες συζητήσεις μεταξύ όλων των πιθανών εταίρων για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Προτιμούν κυβέρνηση "Τζαμάικα" οι Φιλελεύθεροι, στους Πράσινους στρέφονται οι Σοσιαλιστές.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις απευθείας προκαταρκτικές συνομιλίες τους σε διευρυμένο κύκλο μεθαύριο Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με τη Χριστιανική Ένωση (CDU) και τελευταίο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του FDΡ Φόλκερ Βίσινγκ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων, συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να συνεχιστούν την Παρασκευή, σε διευρυμένο κύκλο. «Εκεί θα τεθούν και τα πρώτα ζητήματα ουσίας», πρόσθεσε ο κ. Βίσινγκ.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που θα έχει το κόμμα του με τις άλλες δυνάμεις, ο κ. Βίσινγκ ανέφερε ότι η Χριστιανική Ένωση έχει απευθύνει πρόκληση στο FDP, με τη συνάντηση να πραγματοποιείται πιθανότατα το Σάββατο, ενώ για την Κυριακή έχει ήδη προγραμματιστεί η συνάντηση με την ηγεσία του SPD, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έπειτα από αυτές τις συνομιλίες, τα όργανά μας θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του FDP, επαναλαμβάνοντας ότι για τους Φιλελευθέρους, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU – Πράσινοι – FDP) παραμένει ο προτιμητέος. «Έχει να κάνει με την ουσία και σε αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι», δήλωσε.

Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD επανεξέλεξε νωρίτερα σήμερα ως επικεφαλής της τον Ρολφ Μούτσενιχ, με ποσοστό 95%. Ο κ. Μούτσενιχ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Bundestag, ο οποίος θα αναδειχθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 26 Οκτωβρίου. Πρόεδρος της Bundestag είναι σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το κόμμα του οποίου ωστόσο δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι θα συζητήσουν την Κυριακή με το SPD

«Οι Πράσινοι θα συζητήσουν και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) την Κυριακή, μετά τη δεύτερη συνάντηση με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) την Παρασκευή, για τον σχηματισμό μιας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ σήμερα στο Βερολίνο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες κάλεσαν επίσης τους Πράσινους για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα. Το FDP είχε προηγουμένως ανακοινώσει συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες για το Σάββατο και με τους Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή.

Οι δύο μικρότεροι πιθανοί εταίροι του συνασπισμού ξεκίνησαν τον γύρο των συνομιλιών τους με τη συμμετοχή των συμπροέδρων των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, Ρόμπερτ Χάμπεκ, του προέδρου και του Γ.Γ. του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και Φόλκερ Βίσινγκ χτες το βράδυ.

«Από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει μια σαφής εντολή να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διαμόρφωση της χώρας και να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας και τις ικανότητές μας για να οργανώσουμε το απαραίτητο νέο ξεκίνημα για αυτήν τη χώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχισθεί η ίδια πολιτική. Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να είναι μια κυβέρνηση για το κλίμα. Οι διερευνητικές πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα και με συνέπεια. Το 2017 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», αναφέρει το προσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στο λεγόμενο μικρό συνέδριο των Πρασίνων, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την πρόταση του προσχεδίου, το συνέδριο του κόμματος ή ένα μικρό συνέδριο θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού έπειτα από επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα