Εκλογές στη Γερμανία: Τι έγινε σήμερα, τι ξεκινάει αύριο

Εκλογές στη Γερμανία: Τι έγινε σήμερα, τι ξεκινάει αύριο
Το γερμανικό κοινοβούλιο AP

Ο πολιτικός αναλυτής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, γράφει στο NEWS 24/7 για τα πρώτα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα

Η καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία συνεχίζεται, τα αποτελέσματα των exit polls και των πραγματικών ψήφων μας δίνουν όμως ήδη μια πρώτη εικόνα. 

Τα facts:

– Πρώτο το SPD μετά από 4 συνεχείς ήττες, με απευθείας κέρδη από το CDU σχεδόν 1,5 εκ ψηφοφόρων.

– Το CDU λαμβάνει το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του- Οι Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους κατά 6% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά τελικά ο στόχος της πρώτης θέσης που έμοιαζε εφικτός την προηγούμενη άνοιξη δεν επετεύχθη

– Η ακροδεξιά δεν κράτησε τα ποσοστά της

– Η Αριστερά χάνει σχεδόν τη μισή της εκλογική δύναμη

– Σημαντικό (και για το μέλλον) ότι στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, πρώτο κόμμα είναι οι Πράσινοι (22%), και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 20% και το SPD με 17%. Τέταρτο το CDU με μόλις 11% με 13% λιγότερο από τις προηγούμενες εκλογές

– Στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, η κλιματική κρίση (43%), ενώ ακολουθεί η διαχείριση της πανδημίας (38%) (Economist)

Ωστόσο, αυτή η εκλογική μάχη ήταν περισσότερο μια μάχη των προσωπικοτήτων των ηγετών των κομμάτων και λιγότερο μια μάχη θέσεων και προτάσεων. Είναι η στιγμή που η εμπειρότερη πολιτικός της Ευρώπης αποχωρεί από την πολιτική σκηνή και έχει τεράστια σημασία το ποιος θα την διαδεχθεί. Αν λοιπόν κοιτάξουμε πίσω στην προεκλογική περίοδο θα δούμε ότι τα λάθη των Λάσετ και Μπέρμποκ, έδωσαν φτερά στον Σολτς.

Έτσι φτάσαμε σήμερα στα exit polls τα οποία έδωσαν ισοπαλία ή οριακή νίκη για το SPD. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί φαίνεται ότι θέλουν τον Σολτς για επόμενο Καγκελάριο σε ποσοστο 48%, τον Λάσετ 24% και την Μπέρμποκ 14%. Στην ερώτηση δε, για το ποιος μπορεί να ηγηθεί της χώρας σε μια ενδεχόμενη κρίση, ο Σολτς συγκεντρώνει το 60% των προτιμήσεων. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 61,5% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θέλει αλλαγή στην ηγεσία της χώρας. O Σολτς  αν και δεν ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος του, δεσμεύεται για κάποιες καθαρά σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, όπως αύξηση του κατώτατου μισθού, φορολόγηση του πλούτου αλλά και για 400.000 νέα σπίτια μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το SPD προηγείται 1,5% και κατακτά την πρωτιά κάτι που έμοιαζε απίθανο δύο μήνες πριν. Αυτό δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι παίρνει και την Καγκελαρία. Οι πιθανοί συνδυασμοί που δίνουν την απαραίτητη πλειοψηφία είναι α) ο μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών/Χριστιανοδημοκρατών που αυτή τη στιγμή δε μοιάζει πιθανό ως σενάριο β) η συνεργασία SPD/Πρασίνων/Φιλελευθέρων και γ) η συνεργασία CDU/Πρασίνων/Φιλελευθέρων. Αυτή η τρίτη επιλογή έχει δύο αγκάθια: α) το ότι ο Λάσετ είναι βαθιά πληγωμένος μετά την ήττα και δύσκολα μπορεί να ηγηθεί και β) το ότι οι Πράσινοι προεκλογικά απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σήμερα ο Γραμματέας του κόμματος το άφησε ανοικτό. Μετά από 4 συνεχείς δικομματικές κυβερνήσεις, το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι μια τρικομματική συνεργασία, χωρίς όμως να είναι ευδιάκριτη η ακριβής σύσταση της. Αν το LINKE είχε μεγαλύτερα ποσοστά, τα πράγματα θα ήταν περισσότερο καθαρά σήμερα. Το γεγονός είναι ότι το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2017 χρειάστηκαν 6 μήνες για να υπάρξει συμφωνία. Παρόλα αυτά για σήμερα το βράδυ τουλάχιστον, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να πανηγυρίζει μια μεγάλη νίκη.

Σημ. Στους βέβαιους νικητές των εκλογών και οι Γερμανοί δημοσκόποι, οι οποίοι φέτος είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα