Εκλογές στις ΗΠΑ: Χωρίς “κόκκινο κύμα” και με θρίλερ στο Κογκρέσο

Εκλογές στις ΗΠΑ: Χωρίς “κόκκινο κύμα” και με θρίλερ στο Κογκρέσο
Λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν δεν νιώθει σίγουρος πως θα εκτελέσει το πλάνο του, στο δεύτερο μισό της θητείας του. AP Photo/File

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν πέτυχαν το 'κόκκινο κύμα' που είχαν τάξει πως θα 'πλημμυρίσει' τις ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές, με τον έλεγχο του Κογκρέσου να παραμένει στον 'αέρα'.

Για εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι προέβλεπαν πως ‘κόκκινο κύμα’ θα κατέκλυζε τις ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές.

Δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στη διαδικασία που οι Αμερικανοί κλήθηκαν να εκλέξουν και τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συν 35 από τα 100 μέλη της Γερουσίας, διακυβεύονταν το δικαίωμα στην άμβλωση, ο έλεγχος των όπλων, τα δικαιώματα ψήφου, το δημόσιο χρέος, η δημοσιονομική πολιτική, η υγεία της δημοκρατίας, η προεδρική κούρσα του 2024 και η κυβερνητική εποπτεία.

Και όλα αυτά αποτελούσαν την πραγματικότητα, λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως και οι δυο πλευρές έχουν διατηρήσει τα προπύργια τους, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν πλεονέκτημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Γεγονός που ήταν αναμενόμενο, καθώς η παράδοση θέλει το κόμμα που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, να έχει σημαντικές απώλειες στις ενδιάμεσες. Η μικρή πλειοψηφία των προηγούμενων εκλογών ‘έδειχνε’ αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυριαρχία της Γερουσίας- ήταν από την αρχή στον ‘αέρα’.

(τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν την τοπική τους εκλογική περιφέρεια και η Γερουσία αντιπροσωπεύει το κράτος τους. Μαζί αυτά τα δυο σώματα συνθέτουν το Κογκρέσο).

Αυτή πρόκειται να προσδιορίσει τις εξελίξεις στο δεύτερο μισό της θητείας του Τζο Μπάιντεν, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών σημαίνει ‘μπλοκάρισμα’ των πλάνων των Δημοκρατικών.

Από τα πρώτα αποτελέσματα, έγινε σαφές πως εν ενεργεία αξιωματούχους των Δημοκρατικών ξεπέρασαν τις προσδοκίες και κράτησαν τις έδρες τους. Το κόμμα έκανε και μια ανατροπή: η έδρα της Πενσιλβάνια στη Γερουσία ανήκει πια στον John Fetterman.

Μέλος των Δημοκρατικών είναι και ο Maxwell Frost, το πρώτο μέλος της Gen Z που εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων -στη Φλόριντα.

Το αποτέλεσμα για τη Γερουσία -και κατ’ επέκταση το Κογκρέσο- έχει άμεση εξάρτηση από αυτά σε τρεις έως τέσσερις βασικές πολιτείες -μεταξύ των Τζόρτζια, Νεβάδα, Αριζόνα, Ουισκόνσιν και Αλάσκα.

Το Ουισκόνσιν το ‘πήρε’ ο Ρεπουμπλικανός Ron Johnson, ενώ στην Αλάσκα και οι δυο υποψήφιοι ήταν Ρεπουμπλικανοί (το σύστημα αυτής της πολιτείας διαφέρει από όλων των άλλων), με την Lisa Murkowski να είναι αντί του Τραμπ. Κάτι που δεν ισχύει για την Kelly Tshibaka.

Για να διατηρήσουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί έπρεπε να μείνουν στις θέσεις τους ο Mark Kelly στην Αριζόνα και η Catherine Cortez Mastro στη Νεβάδα. Και οι δυο είχαν προβλήματα από όταν άρχισε η καταμέτρηση.

Ενδεχόμενη επικράτηση ενός (αντί και των δυο) σήμαινε πως οι Δημοκρατικοί θα εναπόθεταν τις ελπίδες τους στην Τζόρτζια -με ζητούμενο που προκύπτει από το εκλογικό σύστημα της Πολιτείας, το ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του Raphael Warnock, ή το δεύτερο γύρο το Δεκέμβριο, εναντίον του Herschel Walker, τον οποίον στηρίζει ο Τραμπ.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο πρώην Πλανητάρχης στήριξε και αυτούς που επικράτησαν στο Οχάιο και τη Νορθ Καρολάινα -μεταξύ πολλών άλλων που προκρίθηκαν.

Οι αναλυτές σημείωναν πως είναι πολλές οι πιθανότητες να κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας η Τζόρτζια. Όπως και πριν δυο χρόνια.

Πρόσθεσαν και ότι μπορεί να χρειαστούν από τέσσερις ημέρες έως μια εβδομάδα για γίνει γνωστό ποιο κόμμα θα έχει -τελικά- τον έλεγχο στην πολιτεία και τι θα γίνει στη συνέχεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα