Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του

Οι λιγοστές λεπτομέρειες που έχουν κυκλοφορήσει για την αποτελεσματικότητά του και την πορεία των κλινικών δοκιμών εγείρουν αμφιβολία για το έαν οι ρυθμιστικές αρχές θα δώσουν έγκριση για τη διάθεσή του.

Ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες επικρατούν σχετικά με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca Plc και του Πανεπιστημίου, μετά την αναγνώριση ενός σφάλματος στη διαδικασία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσαν AstraZeneca και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης τελικού σταδίου του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, έδειξαν ότι ήταν κατά μέσο όρο 70% αποτελεσματικό, οι λιγοστές λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με το εάν οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να δώσουν έγκριση για τη διάθεσή του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι μια διαφορά στη διαδικασία παραγωγής οδήγησε ορισμένοι συμμετέχοντες να λάβουν μισή δόση αντί για πλήρη.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν κατά 90% αποτελεσματικό όταν χορηγήθηκε μισή δόση πριν από τη χορήγηση της δεύτερης πλήρους δόσης, ενώ πρόσθεσαν ότι η χορήγηση δύο πλήρων δόσεων έδειξαν αποτελεσματικότητα 62%.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων στις ΗΠΑ, γνωστός ως Operation Warp Speed, δήλωσε την επόμενη μέρα ότι η δόση που δείχνει το υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας δοκιμάστηκε σε νεότερους πληθυσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι η μισή δόση δόθηκε σε ορισμένους συμμετέχοντες λόγω σφάλματος στην ποσότητα εμβολίου που περιείχαν ορισμένα φιαλίδια. Τίποτε από τα παραπάνω δεν αποκαλύφθηκε στην αρχική δήλωση της AstraZeneca.

Τα ευρήματα προκάλεσαν αισιοδοξία ότι ο τερματισμός της πανδημίας είναι ορατός και ότι πολλά εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, μετά από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν επίσης η Pfizer Inc. και η Moderna Inc.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκονται επίσης κοντά, αν και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τη μεγάλη κλινική δοκιμή τους έχει συγκλονίσει τους επιστήμονες και τους επενδυτές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η προσπάθειά τους.

Στη δήλωσή του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι όταν ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε χαμηλότερη δόση, συζητήθηκε με τις ρυθμιστικές αρχές και επιτεύχθηκε συμφωνία να προωθηθούν και τα δύο σχήματα. “Οι μέθοδοι μέτρησης της συγκέντρωσης έχουν πλέον καθιερωθεί και μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι παρτίδες εμβολίου είναι τώρα ισοδύναμες”, δήλωσε το πανεπιστήμιο.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca σημείωσε ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν “με τα υψηλότερα πρότυπα” και γίνονται περισσότερες αναλύσεις για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

“Η πιο πιθανή εξήγηση για την αποκλίνουσα αποτελεσματικότητα στην ενδιάμεση ανάλυσή της είναι είτε τυχαία είτε σχετίζεται με τα δημογραφικά στοιχεία ασθενών”, έγραψε ο Sam Fazeli, αναλυτής του Bloomberg Intelligence. “Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση με βάση τα τρέχοντα δεδομένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο η πραγματική αποτελεσματικότητα του οποίου είναι άγνωστη”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα