Εμβόλιο κορονοϊού: Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης

Εμβόλιο κορονοϊού: Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης
Επιταχύνει τις διαδικασίες η Pfizer για τη διανομή του εμβολίου Shutterstock

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους, σύμφωνα με τα οποία είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της της Covid-19.

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Η αίτηση στον ΕΜΑ γίνεται αφού η αμερικανική φαρμακοβιομηχνία Pfizer και η γερμανική BioNTech υπέβαλαν αίτηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Κλινικές δοκιμές

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς, περιορίζοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Οι τρεις εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσότερων από 20 φαρμακοβιομηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Στη μελέτη τους θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορονοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.
 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα