Έναν χρόνο μετά, η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει την ιστορία του κορονοϊού

Έναν χρόνο μετά, η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει την ιστορία του κορονοϊού
Εικόνα από το Πεκίνο τον Ιανουάριο του 2020 AP

Την ιστορία του κορονοϊού, επιχειρεί να ξαναγράψει η Κίνα. Εντατική προπαγάνδα για τη "γέννηση" του SARS-CoV-2 όχι στο Γουχάν αλλά σε άλλες χώρες. Τι υποστηρίζει το Πεκίνο, τι λένε οι ειδικοί.

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι γιατροί εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα μιας ανησυχητικής νέας ασθένειας στην κινεζική πόλη Γουχάν, η χώρα φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές της για να αμφισβητήσει την προέλευση της παγκόσμιας πανδημίας κορονοϊού, ξαναγραφοντας την ιστορία της.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά περιπτώσεις κατά τις οποίες κορονοϊός εντοπίστηκε στη συσκευασία εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων, η οποία, κατά τα άλλα, δεν θεωρείται σημαντικός φορέας μόλυνσης, και κάνουν λόγο για έρευνες για πιθανές περιπτώσεις της νόσου που βρέθηκαν εκτός των συνόρων της Κίνας πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η εφημερίδα People’s Daily ισχυρίστηκε σε δημοσίευση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα ότι “όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός δεν ξεκίνησε στο Γουχάν της κεντρικής Κίνας”.

“Στο Γουχάν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, αλλά δεν προήλθε από εκεί”, ανέφερε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ρωτήθηκε για αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο ιός προήλθε εκτός Κίνας, και είπε μόνο ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του πού εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο Covid-19 και του πού ξεπέρασε τα όρια των ειδών και μόλυνε ανθρώπους.

“Παρόλο που η Κίνα ήταν η πρώτη που ανέφερε περιστατικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός προήλθε από την Κίνα”, δήλωσε ο Ζάο Λιάν σε ενημέρωση δημοσιογράφων. “Η έρευνα για την προέλευση του ιού είναι μια συνεχής διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές χώρες και περιοχές”.

Οι Κινέζοι επιστήμονες υπέβαλαν ακόμη και ένα έγγραφο για δημοσίευση στο Lancet – αν και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τους ομοτίμους τους – το οποίο αναφέρει ότι “το Γουχάν δεν είναι το μέρος όπου έγινε η μετάδοση Sars-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο”, υποδεικνύοντας ότι η πρώτη περίπτωση μπορεί να ήταν στην “ινδική υποήπειρο”.

Οι ισχυρισμοί ότι ο ιός προήλθε εκτός της Κίνας αντιμετωπίζεται με ελάχιστη αξιοπιστία από δυτικούς επιστήμονες. Ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν “πολύ μεγάλο ρίσκο” να υποστηρίξουμε ότι η ασθένεια δεν εμφανίστηκε στην Κίνα. “Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάς τις έρευνές σου από όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα περιστατικά”, είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων στη Γενεύη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Οι αναφορές για κορονοϊό στην Ιταλία το φθινόπωρο του 2019, που κυκλοφόρησαν βάσει δειγμάτων από μονάδα καρκίνου, φαίνονται “αδύναμες”, δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Στόι, ιολόγος στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο, όπως αναφέρει ο Observer. “Τα ορολογικά δεδομένα [από την Ιταλία] πιθανότατα εξηγούνται από διασταυρούμενα αντιδραστικά αντισώματα που στρέφονται εναντίον άλλων κορονοϊών.” Με άλλα λόγια, αντισώματα που βρέθηκαν στις περιπτώσεις στην Ιταλία είχαν ενεργοποιηθεί σε άτομα που είχαν μολυνθεί από διαφορετικούς κορονοϊούς, όχι σε άτομα με Covid-19.

“Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου ήταν στην Κίνα”, πρόσθεσε ο Στόι. “Παραμένει έτσι πολύ πιθανό ο ιός να προέρχεται από την Κίνα”.

Και ενώ έχουν εντοπιστεί ίχνη κορονοϊού σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει πολύ χαμηλό κίνδυνο για μια ασθένεια που πιστεύεται ότι μεταδίδεται υπερβολικά μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.

Ένα θετικό τεστ “δεν υποδηλώνει μολυσματικό ιό, απλώς ότι υπάρχει κάποιο σήμα από τον ιό σε αυτήν την επιφάνεια”, δήλωσε ο Άντριου Πέκοζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο AP. “Δεν έχω δει πειστικά δεδομένα ότι ο Sars-CoV-2 στη συσκευασία τροφίμων ενέχει σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης”.

Όμως, καθώς ο ανθρώπινος και οικονομικός φόρος της πανδημίας αυξάνεται, το Πεκίνο θέλει να προστατεύσει τη φήμη του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο Covid-19 έχει πλέον μολύνει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο.

Από την ανάκαμψή της από το πρώτο κύμα της επιδημίας, η Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της στο εξωτερικό με ιατρική βοήθεια.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, προωθεί πολλά εμβόλια που έχει αναπτύξει και είναι στα τελικά στάδια των δοκιμών, ως μέρος της συμβολής της στο “παγκόσμιο καλό”, προσφέροντας βοήθεια με την παραγωγή και τη χρηματοδότηση κινήσεων ανοσοποίησης. Αλλά η δυσαρέσκεια για το ρόλο του Πεκίνου στην εξάλειψη της πανδημίας μπορεί τελικά να αποδειχθεί δυσκολότερη να αντιμετωπιστεί από την Κίνα σε σχέση με την ίδια την ασθένεια. 

“Η Κίνα εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι θεωρείται υπεύθυνη για την επιδημία, η οποία υπονομεύει σχεδόν κάθε προσπάθεια για να σώσει την εικόνα της”, δήλωσε ο Άντριου Σμολ, μελετητής της Κίνας και ανώτερος συνεργάτης του γερμανικού Marshall Fund, ένα αμερικανικό thinktank.

“Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν τι καταστροφικές συνέπειες είχε η πανδημία για την Κίνα στη διεθνή κοινή γνώμη”.

Εικόνα από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο τον Μάιο του 2020 AP

 

Δεν πιστεύει ότι υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό της ανώτερης κινεζικής ηγεσίας σχετικά με την προέλευση του ιού και βλέπει την εστίαση στην αναφορά πιθανών εναλλακτικών προελεύσεων ως προπαγάνδα.

Οι αναφορές ταιριάζουν σε μια εσωτερική αφήγηση μιας ισχυρής Κίνας με επικεφαλής ένα αποτελεσματικό κομμουνιστικό κόμμα. Εσωτερικά, το Πεκίνο έχει εστιάσει στην ουσιαστική εξάλειψη της ασθένειας και την επιστροφή της ζωής στα φυσιολογικά εντός συνόρων. Σε διεθνές επίπεδο, οι στόχοι της Κίνας είναι πιθανώς να εμφανίσει κάποια αμφιβολία για το παγκόσμιο κοινό που είναι πιθανό να την δεχτεί, μετατρέποντας τα βασικά γεγονότα σε ένα “αμφισβητούμενο, πολιτικά ευαίσθητο θέμα” δήλωσε ο Σμολ.

Η αμφισβήτηση της Κίνας σχετικά με την προέλευση του ιού στο Γουχάν θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστη εάν υποστήριζε μια ανεξάρτητη έρευνα για την ασθένεια, αλλά αντί αυτού οι αρχές έχουν επιδείξει κωλυσιεργία.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν τη Γουχάν νωρίτερα το τρέχον έτος δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την αγορά τροφίμων που συνδέεται με την αρχική επιδημία. Μια νέα ομάδα αναμένεται να μεταβεί σύντομα στην Κίνα για να βασιστεί στην αρχική έρευνα μιας κινεζικής ομάδας, αλλά εξακολουθεί να μην έχει ημερομηνία ταξιδιού, με τον ΠΟΥ να λέει μόνο ότι θα ταξιδέψουν «εν ευθέτω χρόνω”.

Η κατανόηση της προέλευσης της Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες πρόληψης της επόμενης πανδημίας. Δυστυχώς, προς το παρόν το Πεκίνο φαίνεται πιο επικεντρωμένο στο ερώτημα ποιος πρέπει να φέρει ευθύνη για την ασθένεια, παρά στο από πού προήλθε.

“Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ενδεικτικό για το πού η κινεζική κυβέρνηση θέλει όλα αυτά να καταλήξουν – και αυτό σίγουρα δεν είναι μια ανοιχτή, υπεύθυνη προσπάθεια να προσδιορίσει τι πήγε στραβά και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ”, δήλωσε ο Σμολ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα