Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη απέναντι στο χειρότερο σενάριο ενός "τσουχτερού" χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη απέναντι στο χειρότερο σενάριο ενός "τσουχτερού" χειμώνα
AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Αγώνας δρόμου από την Ε.Ε. για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της μετά την εμβάθυνση της κρίσης με τη Ρωσία. Ανησυχία για οριστική διακοπή και έκτακτα μέτρα λίγο πριν την κρίσιμη 9η Σεπτέμβρη.

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: την οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα.

Αυτό τόνισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γερουσία: "Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί… Κανείς δεν γνωρίζει… Ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν να μην έχει αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Αλλά το επικρατέστερο σενάριο είναι μια πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανέφερε ότι η Ισπανία αυξάνει ήδη τις εισαγωγές ενέργειας από αρκετές χώρες, ενισχύει την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και περιορίζει την κατανάλωση.

Αν και η χώρα της Ιβηρικής έχει σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «αυτό δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν μας επηρεάζει και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομική μας ανάπτυξη ή υποχρεώνοντάς μας να υιοθετήσουμε περισσότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», είπε ο Σάντσεθ.

Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής ενεργειακού δελτίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε: «Αν και ο εφοδιασμός της χώρας μας είναι εξασφαλισμένος, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας... γιατί αν ο Πούτιν κλείσει τη “στρόφιγγα” (του αγωγού) προς τον βορρά (της Ευρώπης), θα πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η Ισπανία δεν είναι απλώς στην ΕΕ για να δέχεται βοήθεια, αλλά και για να την προσφέρει».

Λύσεις έκτακτης ανάγκης και δάνεια σε παραγωγούς ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των Ευρωπαίων διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ήδη καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ενδέχεται να κινδυνεύσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που αναγκάζει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στραφούν σε έκτακτες λύσεις για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, μετά την εμβάθυνση της κρίσης με τη Ρωσία με αφορμή τη διάθεση φυσικού αερίου.

Φινλανδία και η Ελβετία ανακοίνωσαν παροχές τεράστιας οικονομικής στήριξης σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το Reuters. Η φινλανδική κρατική ενεργειακή εταιρεία Fortum Oyj ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία δανειακής χρηματοδότησης με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium, η οποία ανέρχεται στα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι η "υποστήριξη" ήταν πρόσθετη έναντι του συνολικού πακέτου στήριξης των 10 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του Ελσίνκι την Κυριακή, για την ενδυνάμωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Σουηδία σκοπεύει να διαθέσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για "εγγυήσεις ρευστότητας" προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo ανακοίνωσε πως έλαβε πίστωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί η ρευστότητά της.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοινώσει και εκείνη ένα "δίχτυ ασφαλείας" ύψους 10 δισεκατομμυρίων φράγκων για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποφάσισε "έκτακτη" ενίσχυση προς την Axpo που ανήκει κατά 100 τοις εκατό στο δημόσιο.

Κρίσιμη 9η Σεπτέμβρη, πλαφόν και στο βάθος... ανταλλαγές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "καλά προετοιμασμένη" σε περίπτωση πλήρους διακοπής των αποστολών φυσικού αερίου, χάρη στην αποθήκευση και στα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε θέση αυξημένης ετοιμότητας για τον χειμώνα.

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για το πώς η ήπειρος μπορεί να συντονιστεί για να παραμείνει ζεστή αυτόν τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Η Γερμανία από την πλευρά της, που εξαρτάται περισσότερο σε σχέση με τα περισσότερα κράτη της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, έχει προσφέρει μια "διάσωση" πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Uniper. Το Βερολίνο δήλωσε επίσης ότι θα ξοδέψει τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους πελάτες και τις επιχειρήσεις από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να διατηρήσει σε ετοιμότητα δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς του για να διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πάντως πως η χώρα δεν θα φύγει μακριά από την υπόσχεσή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το τέλος του 2022.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

«Χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με δηλώσεις της σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων το ΑΠΕ-ΜΠΕ και η ΕΡΤ.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι «βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις. Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία. Προσωρινά, θα προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα μη αναμενόμενα έσοδα, τα οποία οι εταιρείες ενέργειας δεν είχαν ονειρευτεί, σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα διαβεβαιώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί πιο γρήγορα και ξεκάθαρα από τις τεράστιες επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, καθαρές και εγχώριες.

Την ίδια ώρα, αναμένουμε τον ενεργειακό τομέα να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας».

Προσέθεσε ότι «το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών είναι τώρα 9% κάτω από τις εισαγωγές μας φυσικού αερίου στην ΕΕ. Πέρυσι ήταν 41%. Ένα όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι απαραίτητο για να περιοριστούν τα έσοδα του Πούτιν για να χρηματοδοτεί τoν φρικτό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Είναι σχεδόν αδύνατον για τη Ρωσία να βρει νέους πελάτες για το φυσικό αέριο μέσω αγωγών βραχυπρόθεσμα».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «οι εταιρείες ενέργειάς μας είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα φώτα ανοιχτά, τα σπίτια ζεστά και η οικονομία σε λειτουργία. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όντας αντιμέτωποι με την αστάθεια της αγοράς που χειραγωγεί ο Πούτιν. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητά τους. Θα δείξουμε μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα στη διευκόλυνση της προσωρινής υποστήριξης των κρατών μελών για αυτές τις κρίσιμες εταιρείες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικό αέριο, Ηλεκτρική Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία
SHARE:

24Media Network