Ενθουσιασμένη η Λεπέν, ανήσυχος ο Μακρόν για Μπολσονάρο

Ενθουσιασμένη η Λεπέν, ανήσυχος ο Μακρόν για Μπολσονάρο
Η πρόεδρος της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν στο γαλλικό κοινοβούλιο στο Παρίσι. AP

Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν τα συναισθήματα της Μαρί Λεπέν και του Εμμανουέλ Μακρόν για την εκλογή του Ζαϊχ Μπολσονάρο στην προεδρία τηςε Βραζιλίας.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρί Λεπέν ευχήθηκε «καλή τύχη» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και τα κόμματα της αριστεράς εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νίκη του ακροδεξιού υποψήφιου.

«Καλή τύχη στο νέο πρόεδρο Μπολσονάρο, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση και την κατάσταση ανασφάλειας που βιώνουν στη Βραζιλία», επεσήμανε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter.

Σύμφωνα με την Λεπέν, «οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις».

Αντίθετα το κόμμα του Μακρόν, La Republique En Marche, εξέφρασε την ανησυχία του για τη νίκη του Μπολσονάρο. «Καμία δημοκρατία δεν είναι προστατευμένη», επεσήμανε η εκπρόσωπος του κόμματος Ορόρ Μπερζέ στο Twitter, τονίζοντας ότι «οι δημοκράτες, οι φιλελεύθεροι έχουν ευθύνη για το αποτέλεσμα».

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε μέσω Twitter ότι σκέφτεται τους Βραζιλιάνους, «οι οποίοι είδαν να εκλέγεται ένας ξενοφοβικός, ομοφοβικός, μισογύνης, θαυμαστής της δικτατορίας, εχθρός των μέσων ενημέρωσης και ερασιτέχνης των fake news».

«Από τη μία ήπειρο ως την άλλη, από τον Ορμπάν ως τον Τραμπ, από τον Σαλβίνι ως τον Μπολσονάρο, η δημοκρατία κλονίζεται. Οι εθνικιστές κερδίζουν και εκμεταλλεύονται την οργή των λαών», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα