Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Γαλλία και Τουρκία ενάντια στο υγειονομικό πιστοποιητικό

Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Γαλλία και Τουρκία ενάντια στο υγειονομικό πιστοποιητικό
Επεισόδια στη Γαλλία κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού Twitter

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών σε Κωνσταντινούπολη, Τουλούζη και Στρασβούργο. Αντιδρούν κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού, του εμβολιασμού και των υποχρεωτικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και της Τουρκίας, καθώς χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι τόσο για την έκδοση του υγειονομικού πιστοποιητικού, αλλά και του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και των υποχρεωτικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της Covid-19, που πολλές χώρες εξακολουθούν να υιοθετούν.

Για 8ο Σάββατο, διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και κατά των περιορισμών για τον κορονοϊό συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών να κάνουν χρήση δακρυγόνων, ενώ όπως αναφέρει μέσω του Twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, περισσότερες από 200 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε στο Μοντπελιέ, στο Στρασβούργο, στη Μασσαλία αλλά και στην Τουλούζη, όταν ομάδα ατόμων κρατώντας μπαστούνια και καδρόνια, επιτέθηκε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο ακροδεξιούς, σύμφωνα με την εφημερίδα La Depeche du Midi.

Με συνθήματα και τραγούδια χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα κατά της πανδημίας στην Τουρκία

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας, όπως για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τα τεστ και τη χρήση μάσκας.

Στη μεγαλύτερη τέτοια συγκέντρωση που έχει γίνει στην Τουρκία για το θέμα αυτό, οι συγκεντρωμένοι στο Μάλτεπε, στην πλειονότητά τους χωρίς να φορούν μάσκα, φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν τραγούδια επικαλούμενοι τα ατομικά δικαιώματά τους. Παρόμοιες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών έχουν γίνει και σε πολλές άλλες χώρες.

Τούρκοι διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και των υποχρεωτικών μέτρων 2021 Mehmet Guzel/AP Photo

«Η πανδημία συνεχίζεται με ακόμη περισσότερους περιορισμούς για τις ελευθερίες μας και δεν υπάρχει τέλος», είπε ο Ερντέμ Μποζ, 40 ετών, προγραμματιστής λογισμικού. «Οι μάσκες, τα εμβόλια, τα μοριακά τεστ μπορεί όλα να γίνουν υποχρεωτικά. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας», πρόσθεσε.

Από την Δευτέρα είναι υποχρεωτικό για τους επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού, των λεωφορείων και των τρένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19. Το ίδιο ισχύει και για να παρακολουθήσει κανείς εκδηλώσεις όπως συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις.

Τούρκοι διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και των υποχρεωτικών μέτρων 2021 Mehmet Guzel/AP Photo

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε σχολεία υποχρεούνται να κάνουν μοριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων.

Περίπου το 64% των Τούρκων έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα. Παρ’ όλ’ αυτά, σχεδόν καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο 23.000 νέα κρούσματα και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά έκανε λόγο πρόσφατα για «πανδημία των ανεμβολίαστων». Σημερα, ο υπουργός έγραψε στο Twitter: «Τα εμβόλια είναι η τελική λύση! Οι κανόνες είναι απολύτως αναγκαίοι».

«Είμαστε κατά εναντίον όλων αυτών των εντολών», είπε ο Αϊνούρ Μπουιρούκ Μπιλέν, του αυτοαποκαλούμενου Κινήματος Αντίστασης της Πανδημίας. «Πιστεύω ότι τα εμβόλια είναι ατελή, είναι ένα πειραματικό υγρό», πρόσθεσε.

Περιορισμένη η συμμετοχή των Ιταλών αντιεμβολιαστών στις σημερινές κινητοποιήσεις

Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των αντιεμβολιαστών στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Ιταλία, αν τις συγκρίνει, κανείς, με εκείνες του περασμένου Ιουλίου, πριν οι Ιταλοί φύγουν για θερινές διακοπές.

Στη Ρώμη διαδήλωσαν περίπου δυο χιλιάδες άτομα, κατηγορώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κοινοβούλιο ότι δεν θέλουν να βρουν λύση στην πανδημία.

Στο Τορίνο οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δεν ξεπέρασαν τους χίλιους. Δεν τους επετράπη να διαδηλώσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έξω από τα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δημιουργήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς.

Στο Μιλάνο δε, οι αντιεμβολιαστές και κατακριτές του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», σήμερα το απόγευμα ήταν τέσσερις χιλιάδες, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων. Στην πορεία πήραν μέρος και μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους οργανωτές της κινητοποίησης να φτάσουν μέχρι την κεντρικότερη πλατεία της πόλης, του Ντουόμο, και η πορεία, τελικά, έληξε, με καθιστική διαμαρτυρία, στη λεωφόρο Μπουένος Άιρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα